Procjene bh. agencija: OSA i SIPA tvrde da je Bakiru Hadžiomeroviću ugrožena sigurnost!

Home

Procjene bh. agencija: OSA i SIPA tvrde da je Bakiru Hadžiomeroviću ugrožena sigurnost!


Iako je prije desetak dana uredniku Federalne televizije (FTV) Bakiru Hadžiomeroviću ukinuta policijska zaštita, prema analizama sigurnosnih struktura u našoj zemlji njegova, ali i sigurnost njegove porodice visoko su ugrožene, saznaje "Dnevni avaz" iz izvora bliskih obavještajnim krugovima u našoj zemlji.

Ukinuta zaštita

Prema dopisu koji je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH početkom sedmice poslala Ministarstvu sigurnosti BiH, "postoje elementi opasnosti koji mogu dovesti do ugrožavanja sigurnosti Bakira Hadžiomerovića i njegove porodice"! 

Ovakav zaključak, između ostalog, izveden je na osnovu činjenice da je njemu i ranije prijećeno zbog posla koji obavlja. Kako "Avaz" pouzdano saznaje, skoro identičnu sigurnosnu procjenu dala je i SIPA, ukazujući na određeni stepen prijetnji kod Hadžiomerovića. Oba izvještaja detaljno otkrivaju zašto bi urednik FTV-a mogao biti u ozbiljnoj opasnosti.

Hadžiomeroviću je, podsjetimo, koncem prošlog mjeseca ukinuta policijska zaštita koju je imao tri godine, iako je samo nekoliko dana ranije dobio prijeteće pismo od Zijada Zike Turkovića, optuženog vođe mafijaške organizacije koja se tereti za seriju ubistava, pljačke i trgovinu drogom.

Opasne poruke

Znakovito je da je zaštita ukinuta upravo u trenutku kada je Turković počeo slati prijeteće poruke Hadžiomeroviću zbog načina na koji emisije FTV-a tretiraju njega i njegovu organizaciju. 

Kako smo već pisali, premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić zatražio je od policijskog komesara Vahida Ćosića da odgovori hoće li ispoštovati zaključak Vlade KS da Hadžiomeroviću bude vraćena policijska pratnja.

Hoće li biti ignorirana upozorenja OSA-e?

Krajnje je neizvjesno hoće li Hadžiomerović dobiti policijsku zaštitu i nakon sigurnosne procjene OSA-e, jer u državi u kojoj i opasni mafijaši poput Turkovića mogu slati prijeteća pisma uredniku jedne državne televizije, potpuno je očekivano i da se ignoriraju upozorenja državne obavještajne službe.

 

avaz

Objavio: Sat, 10/12/2011 - 08:47

Facebook komentari

Back to top