Prodaja „Konjuhovog“ zemljišta bila bi spas za 1.000 ljudi

Radnici živiničkog preduzeća „Konjuh“ u stečaju nastavit će se okupljati ispred sjedišta Općine Živinice zato što im se ne dozvoljava prodaja oko 60 dunuma slobodnog tvorničkog zemljišta. Novi protesti, ukoliko njihovi apeli ne urode plodom, zakazani su za 1. oktobar.

Podnijeli zahtjev

Mi smo 13. decembra prošle godine podnijeli zahtjev u kojem tražimo dozvolu za tzv. cjepkanje imovine i prodaju slobodnog tvorničkog zemljišta. U martu 2018. godine dobili smo odbijenicu Općine Živinice, a u julu od drugostepenog organa Federalne uprave za geodetske i imovinskopravne odnose rješenje u našu korist – kaže Mujo Gavranović, predsjednik Sindikata Konjuha.

Općini Živinice, prema njegovim riječima, ostala je mogućnost da izda neophodno rješenje ili da uloži žalbu na rješenje Federalne uprave kao drugostepenog organa. Nisu, tvrdi Gavranović, uradili ni jedno ni drugo.

Imamo kupca zemljišta po cijeni od 220 KM po kvadratu. Ukupno bismo dobili 13,2 miliona KM, a tim novcem bi bio uvezan cjelokupni radni staž za oko 1.000 radnika „Konjuha“. Imamo rok do maja naredne godine, do kada važe pozitivne zakonske odredbe. Ukoliko to ne okončamo, na naša dugovanja prema Fondu PIO/MIO doći će i kamate u iznosu od devet miliona KM – navodi Gavranović.

Nakon prodaje zemljišta, tvrdi on, vrlo vjerovatno bi se prodale i fabrike, jer su do sada imali interesenata koji su htjeli kupiti fabrike, ali ne i slobodno tvorničko zemljište.

Potencijalni kupac

Neprikosnoveno je pravo privatnog vlasništva. Nama niko ne može zabraniti da prodajemo ono što je naše. Općina od nas traži nekakav idejni plan, ali... Mi nismo investitori, a potencijalni kupac će tražiti određene dozvole i u tom slučaju će se morati obratiti općinskoj administraciji. Situacija je, da kažem, jasna, ali to neko neće ili ne želi da riješi – zaključuje Mujo Gavranović, predsjednik Sindikata „Konjuha“.

 Nije po zakonu? 

O gorućoj temi u „Konjuhu“ pokušali smo razgovarati s načelnikom Samirom Kamenjakovićem, ali se on nije javljao na naše pozive. Iz Općine Živinice ranije je saopćeno kako radnici „Konjuha“ žele da cjepkaju zemljište mimo regulacionog plana, što Zakon o građevinskom zemljištu, kako tvrde, ne dozvoljava.