Prof.dr. Sulejman Kendić: Od raka dojke obolijevaju žene svih dobi

.
Najčešća maligna bolest kod žena je karcinom dojke. Oktobar je mjesec borbe protiv raka dojke, a cilj je ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke, odnosno ukazati na važnost samopregleda i redovitih dijagnostičkih pregleda.

Prema riječima profesora doktora Sulejmana Kendića, redovitim pregledima koji uključuju samopregled, mamografiju, te ultrazvučni pregled rak dojke se može otkriti u ranom stadiju, kada su šanse za izlječenje puno veće. Nažalost, najčešće se karcinom otkrije kada je već bolest uzela maha.

Nema jasne dobne granice kada žene obolijevaju od karcinoma dojke, ističe dr. Kendić, i dodaje da je češći kod žena u dobi iznad 40 godina, ali se može javiti i kod mladih žena. Obolijevanje od raka dojke povezano je s nizom faktora. Pretilost i fizička neaktivnost, a naročito genetika kod žena povećavaju rizik obolijevanja od raka dojke.

Dr. Kendić savjetuje da se samopregled obavlja svaka dva do tri mjeseca. Prvu mamografiju obavezno uraditi nakon 43. godine, a nakon toga ponavljati je svako tri do pet godina, savjetuje naš sagovornik.