Proizvodnja oraha na području USK: Isplativa investicija koja ne traži puno ulaganja i brige

Proizvodnja oraha na području Unsko-sanskog kantona u posljednjih nekoliko godina dobija na zamahu i sve je više poljoprivrednika koji se odlučuju na uzgoj ove kulture, kažu u Poljoprivrednom zavodu USK.

Ističu kako je ovo područje idealno za sadnju oraha, a za poljoprivrednike koji se odluče za ovu vrstu proizvodnje planirani su poticaji i edukativna podrška. U gradovima i općinama ovog kantona održan je niz edukativnih predavanja na ovu temu, te su poljoprivrednicima predočeni osnovi spomenute proizvodnje.

Prema riječima Edhama Hodžića, direktora Poljoprivrednog zavoda USK, uzgoj ove kulture može biti unosan i perspektivan, s obzirom na to da su plodovi oraha izuzetno traženi u konditorskoj proizvodnji, a otkupna cijena njihovih jezgri dostiže 15 i više maraka po kilogramu, pišu Nezavisne.

– Svim poljoprivrednim proizvođačima preporučio bih da se dobro upoznaju sa svim faktorima ove proizvodnje, pa tek onda da se upuste u nju. Sve u svemu, uzgoj oraha može biti vrlo perspektivan – kazao je Hodžić.

Jedan od onih koji su se odlučili na uzgoj oraha je Hilmija Mašić iz sela Čaplje, nadomak Sanskog Mosta, koji je na svome imanju na površini od tri hektara ove godine zasadio 200 mladica oraha.

– Dugoročno, radi se o veoma isplativoj investiciji s obzirom na cijenu plodova oraha na tržištu. To je vrlo zahvalna voćka, koja ne traži mnogo ulaganja i brige – istakao je Mašić.

U prvih nekoliko godina ne računa na zaradu, ali za pet-šest godina očekuje da se investicija u voćarstvo počne otplaćivati.

Prednost je, kaže, što nema dodatnih ulaganja, pa ako se neke godine i dogodi da nema uroda, tada nema ni gubitaka, za razliku od uzgoja jabuka, krušaka, kukuruza, pšenice i ostalih kultura, gdje se moraju uložiti znatna sredstva.

Na području Sanskog Mosta, nadomak sela Poljak, protekle godine podignuta je najveća plantaža oraha na području USK, a možda i šire, na površini većoj od pet stotina duluma zemljišta. Investitor ovog projekta je poduzetnik Adnan Karabaš, koji već godinama živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, a kapital zarađen tamo odlučio je uložiti u poljoprivrednu proizvodnju.

Agronom Emsud Kadirić, koji vodi ovaj projekat, ističe da su početna ulaganja iznosila oko pedeset hiljada maraka, što je podrazumijevalo čišćenje i pripremu zemljišta, te sadnju mladih stabala ovog jezgričastog voća, koja su nabavljena u susjednoj Hrvatskoj.

– U prvoj fazi zasadili smo četiri sorte oraha, a stabla će puni urod dati za nekih sedam do osam godina – rekao je Kadirić.

Drugi uzgajivači ističu da su orahe posadili osim zbog zarade i zbog toga da iskoriste zemljište koje imaju na selu, da ne bi zarastalo u korov.

Važan je odabir sadnice, ali i vrijeme kada se ona sadi.