Projekti na čekanju zbog pitanja - ko će dobiti više glasova

Home

Projekti na čekanju zbog pitanja - ko će dobiti više glasova


Infrastruktrni projekti kandidovani na Samitu zemalja Zapadnog Balkana - dobili su finansijsku podršku Evrope. Ali ne i političku BiH. Na čekanju su. Vladajuće strukture od izbora do danas nemaju kilometra autoputa iza sebe. I to je na čekanju jer je na čekanju povećanje akciza.

100 infrastrukturnih projekata Vlade Federacije - samo lista želja. Ipak uvijek može gore. 

Predizborna je godina.

Četiri godine zapadnobalkanskih samita, urodile su plodom u Trstu. Pola milijarde maraka evropski poklon za dijelove Koridora 5C i Luku Brčko.

No, od bespovratnog novca - bitnije je da li će Bosnu i Hercegovinu predstavljati državni ili entitetski ministar. Takvih problema zemlje regije nemaju - stoga i s lošijim projektima od naših trebaju samo čekati kraj septembra.

Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH je kazao: "Ako do tada ne potpišemo, pola milijarde KM bit će presumjereno na druge države. To je luksuz koji BiH ne treba. Nadam se da ćemo potpisati ugovor o transportnoj zajednici i dobiti sredstva. Ultimatum je postavljen pismom komesara Hahna".

Idemo izgraditi 100 kilometara autoputa - u novembru 2015. je kazao tadašnji direktora Autocesta, Jasmin Bučo.

Do danas, nismo izgradili - niti jedan. Razlog tome, preko noći postale su akcize. Ako ne bude novih nameta građanima koji će biti garancija stranim kreditorima - nema ni autoputa. Jer preduzeća su u međuvremenu postala kreditno nesposobna.

Idemo izgraditi najveću poslijeratnu investiciju vrijednu dvije milijarde - Termoelektranu Blok 7 - kazali su vladajući. Negdje je zapelo. Dok su još pristajali sjesti za isti sto - lideri su predstavili da su u saradnji s federalnim premijerom Novalićem sačinili listu 100 infrastrukturnih projekata.

Obećali realizaciju trećine tokom mandata - termoelektrane, hidroelektrane, putevi - 25 milijardi vrijedni projekti. Lista je u praksi - ostala i postala samo lista. Ako se izuzme neuspjeli pokušaj radova na Hidroelektrani Vranduk. Koji bi nakon raskida ugovora s izvođačem radova - državi mogao donijeti enormnu štetu.

Na papir infrastrukturnih postignuća - vlasti, bar federalne - mogu upisati tunel Karaula. Jedno od rijetkih mjesta gdje su Izetbegović i Radončić mislili da su partneri.

Danas to partnerstvo izgleda ovako:

SBB: "Svakako ćemo glasati za smjenu nesposobnog Zvizdića. On je, zajedno sa svojim stranačkim šefom praktično pokazao da se iza velike priče o evropskom putu BiH krije želja za golom familijarnom vlašću i njenim nastavkom i nakon 27 godina feudalnog trajanja."

SDA: "Ako je Radončić napustio principe koalicije i ako će glasati protiv Vijeća ministara BiH onda treba da napusti više od 1.000 pozicija koje je dobio kao član koalicije."

Kada jedan partner drugom prijeti smjenom - a drugi partner broji prvom koliko je javnih pozicija zaplijenio - građani zaborave šta su im i jedan i drugi ne baš tako davno, obećali.

Ana Lučić, koordinator za medije Centra civilnih inicijativa je ocijenila:"Nakon određenog perioda mi dolazimo u situaciju umjesto da se poboljšalo stanje u određenoj oblasti da političke partije koje su bile koalicioni partneri pred izbore počnu da optužuju jedni druge skrećući pažnju javnosti sa odgovornih na potencijalne krivce, a ustvari upravo su najodgovorniji i najzaslužniji za trenutnu situaciju oni koji su bili u vlasti."

SDA gotovo da i nema partnera. SBB je sve više uz opoziciju. HDZ umjesto formalnih partnera, bira SNSD. SNSD bira da ne dolazi na sjednice. Savezu za promjene ne ide najbolje ni u državi. Opozicija bez odgovora i odgovornosti. I svi trenutno imaju istu brigu - ko će 2018. osvojiti više glasova?

 

(Izvor: N1)

Tagovi
Objavio: Tue, 15/08/2017 - 19:39

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top