Željana Zovko predlaže: Promjeniti Izborni zakon kao što se to uradilo u Libanonu

Zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko predvodi delegaciju Evropske narodne stranke (EPP) u posjeti Bosni i Hercegovini. Delegacija se danas u Mostaru sastala s predstavnicima političkog i vjerskog života, a posjetiti će i Međugorje.

Zovko je kazala da u posjeti s grupom zastupnika koji djeluju na polju međurelijskog i međukulturalnog dijaloga Evropske narodne stranke. Naglasila je važnost promjena Izbornog zakona u našoj zemlji te navela konkretan primjer kako bi se to moglo napraviti. 

"Inspirisana sam posjetom Libanonu prije dvije godine koji je imao dugogodišnju krizu oko Izbornog zakona i neodržavanja izbora. Tad smo s vjerskim vođama i predstavnicima političkih stranaka pokupšali olakšati taj dijalog i doći do rješenja", prisjetila se Zovko te naglasila da je BiH zemlja iz koje ona dolazi i koja mora da bude buduća članica EU. 

Prije toga, nastavila je Zovko, treba se riješiti problem Izbornog zakona te izaći iz "zamrznutog stanja". 

"Ova zemlja ne može biti ostavljena sama sebi i moramo naći neki način da se urazume stranke koje ovdje djeluju i da se neđe kompromis", izjavila je. 

Zovko je kazala i kako je sa Johanesom Hahnom imala sastanak dan prije njegovog dolaska u BiH te kako se što prije treba formirati vlast da bi EU znala s kim treba pregovarati.

Nije željela komentarisati mogući ulazak Demokratske fronte u vlast na državnom i entitetskom nivou pravdajući se da ne želi komentarisati unutrašnje političke teme. Kazala je i da sigurno neće biti ministrica vanjski poslova BiH, prenosi Klix.ba.