Promocija knjige o porodici Berks i dvorcu Ostrožac 22. septembra u Cazinu

Home

Promocija knjige o porodici Berks i dvorcu Ostrožac 22. septembra u Cazinu


Dugo očekivana promocija knjige "Pl. Berks i Ostrožac - tragovima jedne obitelji" održat će se ovog petka, 22. septembra, u Cazinu.

Knjigu, koja govori o Ostrošcu i slavnoj porodici Berks, koja je u jednom vremenu vladala ovim dvorcem napisao je Almir Ami Kurtović.

Kurtović je rođen u Bihaću, 29. decembra 1977. godine, a živi i radi u Švicarskoj.

Od malih nogu je zaljubljen u Ostrožac. Vremenom je počeo istraživati sve što se tiče Starog grada i dvorca. Upoznao je jednog nasljednika i njegovu porodicu s kojima se sprijateljio i zajedno su došli na ideju da Almir svoja istraživanja o Ostrošcu smjesti na jedno mjesto. Tako je nastala ideja za knjigu.

Kurtović je po zanimanju poligraf, ali i pored osnovnog zanimanja, profesionalac za izradu grafičkog dizajna, crtanja, historiju tako da je dosta skica koje se nalaze u knjizi nacrtao sam.

kurtović

- Pojavljivanje ovog rukopisa predstavlja osvježenje ne samo za historijsku, već i sociološku, arhitektonsku, etnološku i druge znanstvene vrijednosti i discipline, navodi se u recenziji knjige.

Mjesto održavanja ove značajne promocije jeste Stari grad Ostrožac, a sve počinje u 10:30 sati, uz muzičku podlogu numera Husnije Malkoča.

Promotor je Fikret Midžić, koji će govoriti o djelu i tematici, a autor će reći nekoliko prigodnih riječi o dvorcu, godinama istraživanja koje su bile potrebne da ovo djelo ugleda svjetlo dana. Promociji će prisustvovati i potomci Berksa koji će također uputiti nekoliko riječi gostima.

Nakon promocije prisutni će moći uživati u prigodnoj zakuski i razgovoru sa autorom te kupiti knjigu.

 

(Cazin.NET)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 19/09/2017 - 19:02

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top