Dodik optužio bošnjačku političku elitu: Propustili smo još jednu priliku

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je pres-konferenciju i istakao kako "smo propustili još jednu priliku", komentirajući novi izvještaj Johanesa Hana (Johannes Hahn).

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju je istakao da BiH mora provesti reforme i da EU podržava BiH na putu ka EU.

"- Imali smo ozbiljan dogovor s Evropskom komisijom. Najdosljednija je ostala Evropska komisija. Njihov stav bio je od početka jasan. Što se tiče moje pozicije kao člana Predsjedništva i predsjednika jedne od najvažnijih stranaka, želim reći da se izbori dešavaju da bi narod dao povjerenje svojim predstavnicima. Narod je izabrao i dao podršku vladajućoj koaliciji koja je vrlo brzo formirala vlast u RS" - rekao je Dodik, prenosi Avaz.ba.

Dodik je optužio bošnjačku političku elitu da želi spriječiti legitimno izabrane Srbe da učestvuju u vlasti.

"- Nama Srbima je onemogućeno da imamo legitimne predstavnike. Oni koji sada tu sjede nisu legitimni predstavnici. Neko želi onemogućiti legitimno predstavljanje Srba. Evropska komisija je jasno rekla - formirajte vlasti i pružite nam priliku. Propustili smo još jednu priliku. Ako smo mogli da izaberemo Zvizdića za potpredsjednika Predstavničkog doma, mogli smo i formirati vlast. Potpredsjednik zakonodavnog organa je potpredsjednik izvršnog organa. Šta to govori o Bosni i Hercegovini" - naglasio je on.