Prosječna plaća ne raste, već se smanjuje

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u Federaciji imamo stabilan rast prosječne plaće, a s obzirom na pozitivne ekonomske pokazatelje i opći ekonomski rast, očekujemo da će se ta tendencija nastaviti, kazao je federalni premijer Fadil Novalić.  

No, premijer je zaboravio spomenuti, ili je namjerno prešutio, da je, prema podacima istog tog zavoda na koji se poziva, prosječna plaća u FBiH smanjena. Tako je, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna plaća u januaru ove godine iznosila 888 maraka, dok je mjesec kasnije iznosila 852 KM. Dakle, zabilježeno je umanjenje primanja građana za 36 maraka.

 

Zvanični podaci 

Pozitivne ekonomske pokazatelje o kojima govori premijer Novalić demantira i Agencija za statistiku BiH. Prema podacima Agencije, prosječna neto plaća isplaćena u januaru ove godine iznosila je 870 KM, da bi samo mjesec kasnije pala na 849 KM. Dakle, zabilježen je pad prosječne plaće u samo jednom mjesecu za značajnu 21 KM.

Ovi podaci posebno dobivaju na značaju kada se uzme u obzir da je prosječna potrošačka korpa za četveročlanu porodicu u BiH oko 1.900 KM. Dakle, ni dvije prosječne plaće ni u FBiH, a ni na nivou države, nisu dovoljne za preživljavanje četveročlane porodice.

Ekonomista Željko Rička kazao je za „Avaz“ da je pad prosječne plaće signal da se pogoršava životni standard građana.

- Dakle, ima razloga da se uđe u duboku analizu kako bi se definiralo zbog čega nam se to dešava. Ono što nije dobro, svakako je podatak o potrošačkoj korpi za četveročlanu porodicu - pojasnio je Rička.

Negativan trend

Dodao je da ovaj podatak daje jasnu sliku i odgovor na pitanje je li građanima BiH život ugroženiji nego prije.

 - Postoji trend da se u prvom dijelu godine dešavaju ovakve oscilacije u smislu primanja, ali isto tako i struktura potrošnje u ovom periodu je nešto jača. U svakom slučaju, pokazatelj nije dobar i očigledno je da trend nije dobar – naglasio je Rička.

Dio izborne kampanje

Prema riječima Ričke, izjave premijera Novalića u najmanju su ruku neoprezne i dolaze u vrlo bitnom trenutku.

 - Povezujem to s izbornom kampanjom, svi sada pokušavaju uljepšati podatke, jer se ne smije iznositi nešto negativno i biti samokritičan. Ali, statistika je tu neumoljiva i jasno pokazuje kakvo je stanje. Zato, za svaki statistički pokazatelj objavljuje se i metodologija.