Protest boraca zasad protiče mirno, povremeno povici negodovanja i zvučni efekti

Protest demobiliziranih boraca ispred zgrade u kojoj je sjedište Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu dosad protiče mirno izuzmu li se povremeni povici negodovanja vlastima, sirene i drugi zvučni efekti.

U jednom trenutku protestnici su nešto jače verbalno negodovali kad je policija insistirala da se jedna grupa odmakne od lokacije s bočne strane zgrade u ulici Hamdije Kreševljakovića. Negodovali su i kada se pojavio Vlado Marušić iz Udruge "Zaboravljeni branitelji" s kojim su se od ranije, navodno, razišli u stavovima.  

Prema procjenama policije, protest je počeo s 500 do 600 demobilisanih boraca, a i trenutno ih ima više stotina. Povremeno pjevaju patriotske i druge pjesme te stalno ističu transparente s određenim zahtjevima.

Između prostora na kojem protestiraju i ulaza u zgradu postavljena je zaštitna ograda. Prisustvo policije pojačano je ispred i u zgradi Parlamenta.

Ovaj protest odvija se uporedo s tematskom sjednicom Predstavničkog doma u zgradi, posvećenom stanju i aktuelnoj problematici u oblasti boračko-invalidske zaštite.

Nakon što je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prezentirao informaciju o tom stanju i potom se parlamentarcima obratili predstavnici više boračkih udruženja koji u skupštinskoj sali prate sjednicu, uslijedila je poslanička rasprava koja je u toku.

Borci traže realizaciju tri njihova zahtjeva koja i mjesecima otprije postavljaju vlastima. Traže uvođenje novčanog dodatka braniteljima koji dosad nisu zbrinuti nijednim od više boračkih zakona u FBiH, potom javnu objavu registra boraca jer smatraju da među sadašnjim korisnicima prava ima mnogo nelegalnih. Treći zahtjev je prestanak finansiranja svih boračkih udruženja u FBiH budući da od rata naovamo boračku populaciju predstavlja izuzetno veliki broj tih organizacija.