Protest u Ženevi: Podrška Palestincima, bojkot Izraela

Više stotina građana okupilo se danas u Ženevi u znak protesta zbog masakra počinjenog nad Palestincima tokom protesta na granici Gaze.

Oko 500 građana okupilo se ispred Ureda Ujedinjenih nacija (UN) u Ženevi. Podršku su pružili i predstavnici nekoliko organizacija za ljudska prava. 

Predsjednik jednog od njih Ender Demirtas oštro je osudio masakr na granici Gaze. Pozvao je da se hitno zaustavi okupacija Palestine. 

Okupljeni su nosili transparente i uzvikivali slogane: "Jerusalem je glavni grad Palestine", "Slobodna Palestina", "Živjela Palestina". 

Hiljade Palestinaca okupilo se u ponedjeljak na granici Gaze kako bi protestirali zbog izraelske okupacije i američkog preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem. 

Izraelske snage sigurnosti su upotrebom sile i vatrenog oružja pokušale spriječiti proteste koji su nastavljeni i u utorak. Poginulo je 65 Palestinaca, a ranjeno najmanje 3.000. 

U osudama koje stižu iz svijeta je, između ostalog, navedeno da je prekomjerna sila nedopustiva u slučaju mirnih protesta kakve Palestinci organiziraju na 70. godišnjicu Nakbe, odnosno masovnog progona tog naroda.