Prva izložba stripa u Cazinu

Nakon niza raznovrsnih događaja u Kulturnom centru Cazin, po prvi put u historiji kulturnog rada ove Ustanove, organiziramo izložbu strip albuma i promociju knjige „MIX COMICS“, autora Ismeta Erdića, zvanog Erda. Ljubiteljima likovne umjetnosti, grafike, a posebno stripa, biće od posebnog interesa vidjeti veliki opus i mnogobrojne nagrađivane radove ovog krajiškog umjetnika.

Riječ je o knjizi u kojoj su sabrana njegova djela nastala u protekle 22 godine. Sadržaj ove zanimljive knjige podijeljen je u nekoliko dijelova, tematski različitih. Od onih izrazito humorističnih do onih ozbiljnijih, koji zadiru u svakodnevne probleme čovjeka i društva. Stripovi koje radi Erdić su univerzalni, odnose se na sve uzraste i dotiču se svih sfera života.

Osim promocije knjige, kao jedinstvenog djela ove tematike, pripremićemo i izložbu strip albuma, tako da će posjetioci moći i vizuelno uživati u prozorima raznih karikatura, izlaganih na mnogobrojnim svjetskim festivalima.

Izdavanje knjige MIX COMICS finansijski su podržali Grad Cazin, općine Bužim i Bosanska Krupa, mnogobrojni privrednici i pojedinci. Promocija i izložba će se održati u utorak, 24.04.2018. godine u Galeriji Kulturnog centra Cazin, sa početkom u 19:00 h. Promotori su Ismet Kasumović i Jusuf Bajrektarević, a moderator je naša Edina Mehagić, diplomirani bibliotekar. Ismet Erdić je rođen 12.10.1972. godine u Bužimu. Osnovnu školu završava u rodnom mjestu, a nakon toga odlazi u Sarajevo i upisuje Školu primijenjenih umjetnosti. U julu 1991. odlazi u Linz (Austrija) gdje kao vanredni student upisuje Akademiju za umjetničko i industrijsko oblikovanje.

Promocija i izložba će se održati u utorak, 24.04.2018. godine u Galeriji Kulturnog centra Cazin, sa početkom u 19:00 h. Promotori su Ismet Kasumović i Jusuf Bajrektarević, a moderator je naša Edina Mehagić, diplomirani bibliotekar.

Ismet Erdić je rođen 12.10.1972. godine u Bužimu. Osnovnu školu završava u rodnom mjestu, a nakon toga odlazi u Sarajevo i upisuje Školu primijenjenih umjetnosti. U julu 1991. odlazi u Linz (Austrija) gdje kao vanredni student upisuje Akademiju za umjetničko i industrijsko oblikovanje. Poslije četiri semestra odlazi u Graz u kojem upisuje studij na Institutu za tumače i prevodioceOdsjek za njemački i ruski jezik. Za vrijeme boravka u Austriji aktivno se bavi karikaturom i stripom i objavljuje svoje radove u studenskim listovima. U junu 1996. vraća se u Sarajevo i upisuje Akademiju likovnih umjetnosti. Tamo radi kao strip autor i objavljuje mnoge radove: “Bošnjački književnici u stripu”, “Iskrivljeni svijet”, “Mangup i Maza”, “Gramatika bosanskoga jezika kroz strip i ilustracije” (autorica teksta Amina Salčinović) i “Smjehotresići”. Osniva grupu “ERBEAL” koju čine Senad Begić, Edin Alić i Ismet Erdić, a koja izdaje jedan strip pod nazivom “Mic Comics”. Radove objavljuje u novinama: “Preporod”, “Svijet”, “Azra”, “Vesela sveska”, “Male novine”, “Pet plus”, “Start”, “Ljiljan”, “Ekologija”, “WUS Austria”, “Slobodna Hercegovina”, Spleen, časopis za umjetnost i kulturu i dr. Ilustrovao je veliki broj knjiga među kojima su: “Zemlja dobrih Bošnjana” autora Velimira Miloševića-Velje, “Vesela strana sporta” autora Rasima Jakubovića-Gere, “Slovo o zavičaju” autora Amira Sijamhodžića, “Zbirka pjesama koje opominju” autora Hasana Durakovića i dr. Strip radovi “Bošnjački književnici u stripu” su zastupljeni i u nastavnom planu za bosanski jezik i književnost, na način da se obrađuju u nekim čitankama. Učestvuje na nekoliko međunarodnih izložbi stripa i karikatura. Objavljuje i radove: “Ruža za A.P.”, “Simbiont”, “Naš dragi tata”. Autor je i poštanske markice “Una regata”. U Bosansku Krajinu se vraća 2001. i zasniva porodicu, te počinje raditi kao profesor likovne kulture u Općoj gimnaziji u Bosanskoj Krupi, ali i drugim školama. Izlagao je na mnogim kolektivnim izložbama u Bosni i Hercegovini, ali i u inostranstvu. Također, član je Kantonalnog udruženja likovnih umjetnika Unsko-sanskog kantona u Bihaću. (iz biografije autora)