Historijski trenutak: Ona će biti prva žena na čelu ratnog vazduhoplovstva SAD

Prema najavama koje dolaze iz Bijele kuće, američki predsjednik Donald Trump uskoro će imenovati osobu kojoj će povjeriti upravljanje ratnim vazduhoplovstvom. Kako tvrde dobro informirani izvori, po prvi put u američkoj historiji na čelu ratnog vazduhoplovstva naći će se jedna žena.

Naime, radi se o Barbari Barrett koja je do imenovanja na novu funkciju godinama bila ambasadorica SAD u Finskoj. Da se radi o veoma uticajnoj ženi govori podatak da je njen suprug Craig dugogodišnji direktor tehnološkog giganta „Intel“ koji predstavlja jednu od najznačajnijih kompanija sa kojom američka vlada saračuje posljednjih godina, kako piše Dnevni Avaz.

Poznato je i to da je bračni par Barrrett jedan od glavnih finansijera Republikanske stranke na čelu koje se nalazi Donald Trump. Osim što se pokazala kao veoma uspješna na polju međunarodne diplomatije, Barbara je poznata kao veliki ljubitelj avijacije, a pored toga, dugogodišnji je profesionalni pilot sa obavljenih na stotine letova. Ona je također sve do 2017. presjedavala u istraživačkom centru za avijaciju „Aerospace Corporation“, a pored avijatike, svoje interesovanje pokazala je i za ostale vidove vojne industrije.