Prvi u USK: Grad Cazin uspješno realizira prvi projekt finansiran sredstvima iz EU

U kabinetu gradonačelnika Cazina danas je potpisan ugovor o izvođenju radova na opremanju objekta Sportske dvorane sistemom za grijanje, kao i zamjene peći za grijanje u Kulturnom centru, a vrijednost ovog projekta je 362.656 maraka.

RENEW HEAT- „Zajednice koje se griju na obnovljiv izvor energije“ je zajednički projekat na kojem su partneri Grad Cazin, Karlovačka županija, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske i Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona, a koji je dobio finansijsku podršku programa Evropske unije: Interreg IPA CBC Hrvatska-BiH-Crna Gora.

-„Značaj radova koji će se izvoditi zaista je višestruk. Mi rješavamo pitanje grijanja u Sportskoj dvorani i peć za grijanje u Kulturnom centru. Ta dugogodišnja potreba koja je predstavljala problem biće riješena u narednih dva mjeseca. Vrijednost projekta je gotovo 400.000 maraka, a mi ćemo uz to vlastitim sredstvima riješiti i toplifikaciju krova na Sportskoj dvorani. Značaj projekta je svakako i u tome da smo dio IPA projekta Evropske unije s koji smo prvi u našem Unsko- sanskom kantonu tako  da je to jedno vrijedno iskustvo koje će nam sigurno koristiti u pristupu drugim sličnim projektima u budućnosti“, istaknuo je gradonačelnik Nermin Ogrešević.

Nakon završene procedure i odabira izvođača radova danas je potpisan ugovor s cazinskim preduzećem „Dola d.o.o.“ koje će u narednih dva mjeseca završiti sve planirane radove.

-„Ovo je sigurno najveći projekat za Sportsku dvoranu koja će se konačno moći koristiti svih dvanaest mjeseci u godini. To svakako znači najviše za sportiste i mlade iz Cazina čiji će treninzi sada biti omogućeni u punom kapacitetu i uz zahvalnost gradonačelniku i timu koji je radio na ovom projektu, uvjereni smo da će nam donijeti nove odlične sportske rezultate u narednom periodu“, kazao je Emir Dautović, predsjednik Sportskog saveza Grada Cazina osvrćući se na značaj ovog projekta.

Za Grad Cazin, pored koristi i rezultata koje će donijeti sama realizacija ovog projekta, uspješno učešće u prvom projektu prekogranične saradnje i ostvarena sredstva kod Evropske unije predstavljaju značajan iskorak i otvaraju čitav niz novih mogućnosti i učešća u brojnim sličnim projektima od kojih su neki već u pripremi.