Prvi učesnik danas prima eksperimentalnu dozu vakcine protiv koronavirusa

kztzfl
Učesnici ispitivanja ne mogu se zaraziti od vakcine jer one ne sadrže virus - pa čak ni u blažoj verziji kao što je to slučaj sa tradicionalnim vakcinama poput MMR-a

Prvi učesnik kliničkog testiranja za vakcinu protiv Kovida-19 primiće danas eksperimentalnu dozu, kazao je za agenciju AP jedan zvaničnik američke vlade.

U ispitivanju, koje se odvija u Institutu za medicinska ispitivanja Kajser permanent u Sijetlu učestvuje 45 osoba, zdravih volontera koji će dobiti doze vakcine.

Zvaničnik koji je dao izjavu za AP želio je da ostane anoniman, jer ovaj ispitivanje nije zvanično objavljeno.  

Vakcinu su razvile kompanija Moderna i Nacionalni institut za zdravlje, koji takođe finansira ispitivanje. Cilj ispitivanja jeste da utvrdi da li vakcina ima zabrinjavajuće sporedne efekte, i da otvori put za veća ispitivanja tokom ove godine kako bi se tačnije utvrdila njena efikasnost. 

Smatra se da će za puštanje u promet svake vakcine biti potrebno od 12 do 18 mjeseci, navodi AP.

Učesnici ispitivanja ne mogu se zaraziti od vakcine jer one ne sadrže virus - pa čak ni u blažoj verziji kao što je to slučaj sa tradicionalnim vakcinama poput MMR-a.

Umjesto toga vakcina koristi pametni genetički inžinjering kako bi podstakla ćelije tijela da proizvedu male djelove virusa koje zatim prepoznaje imuni sistem. Vakcina sadrži informacionu RNK koja sadrži instrukcije za izgradnju receptora na površini virusa koji omogućava imunom sistemu da se bori sa njim.

U teoriji kada se ova sintetička RNK ubrizga u tijelo osobe, trebalo bi da uđe u ćelije i programira njihovu unutrašnju mašineriju da masovno proizvode proteine koji izgledaju isto kao receptori na površini virusa. Ti plutajući receptori bi zatim aktivirali imuni sistem a da pritom ne izazovu bolest, prenosi AP.

Čak i ukoliko prvi testovi prođu dobro, "govorimo o godinu, godinu i po" prije nego što bilo koja vakcina bude spremna za široku upotrebu, kazao je Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Moderna je jedan od nekoliko timova koje finansira Koalicija za inovacije epidemiološke pripravnosti (Cepi), koja je osnovana prije tri godine nakon epidemije ebole, koja je ubila 11.000 ljudi.  

Uprkos tome što je vakcina za ebolu (za koju se kasnije ispostavilo da je 100 odsto efikasna) bila u razvoju deset godina, upotrijebljena je tek godinu dana nakon izbijanja epidemije.

Ovog puta stvari idu brže. Kompanija Inovio farmaceutikals, koju takođe podržava Cepi, želi da počne sa ispitivanjima svoje vakcine sljedećeg mjeseca na nekoliko desetina dobrovoljaca na Univerzitetu u Pensilvaniji i u Centru za ispitivanja u Kanzas sitiju. Slične studije u toku su u Kini i Sjevernoj Koreji.