Prvog dana škole štrajk upozorenja u osnovnim školama u Unsko-sanskom kantonu

Home

Prvog dana škole štrajk upozorenja u osnovnim školama u Unsko-sanskom kantonu


Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja USK donio je danas odluku o organizovanju i održavanju štrajka upozorenja u svim ustanovama predškolskog i osnovnog obrazovanja i odgoja na području USK, potvrdila je za Klix.ba Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata.

Štrajk upozorenja održat će se prvog dana nove školske godine, odnosno u ponedjeljak, 4. septembra, u trajanju od 60 minuta.

Kao razloge za štrajk u Sindikatu navode neispunjavanje tačaka iz Sporazuma potpisanog 21. juna ove godine s Vladom USK, odnosno činjenice da nije potpisan granski kolektivni ugovor, nije sustignuta zaostala plaća, kao i kršenje dogovora iz Sporazuma vezanog za isplatu naknade za prijevoz te kašnjenje u isplati naknada za slučajeve teške bolesti i invalidnosti zaposlenika.

Pored toga, u Sindikatu ističu da i dalje nije postignut dogovor o visini osnovice i koeficijenata za isplatu plaća i naknada koje nemaju karakter plaća za radnike u predškolskom i osnovnom obrazovanju i odgoju USK.

Tvrde i da se krši Pravilnik o tehnološkom višku neobjavljivanjem liste tehnološkog viška u predviđenom zakonskom roku, neobjavljivanjem liste potreba u predviđenom zakonskom roku, nepoduzimanjem mjera Ministarstva obrazovanja protiv pojedinih direktora koji ne dostavljaju podatke o tehnološkom višku i potrebi ili skrivaju iste te nepravovremenim raspisivanjem konkursa za prijem u radni odnos.

Navode i da se i dalje vrši prijem radnika u radni odnos bez konkursa, imenovanje školskih odbora na nezakonit način, dok se sudske presude po svim osnovama ne izvršavaju.

Štrajkački odbor sindikata je pozvao Vladu USK na intenzivne pregovore.

 

(Izvor: Klix.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 28/08/2017 - 15:47

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top