Home

Putin na Balkanu priprema liniju fronta protiv Zapada

26 Apr

Putin na Balkanu priprema liniju fronta protiv Zapada

Linija fronta ruskog hladnog rata leži na Balkanu. Srbija je epicentar ruskog anti-američkog plana koji u suštini za cilj ima destabiliziranje prozapadnih država koje žele biti dio NATO-a i Evropske unije.

Srbija je sasvim prikladan saveznik Rusije. Te dvije države imaju duboke historijske i kulturne veze. Rusija je dodatno dobila na utjecaju, nakon što se 1999. godine usprotivila intervenciji NATO-a protiv te države – piše u svom komentaru za list Huffington Post profesor s Univerziteta Kolumbija Dejvid Filips (David Phillips).

On je iskusni američki diplomata i analitičar. Radio je u vrijeme kada su predsjednici SAD bili Bil Klinton (Bill Clinton) i Džordž Bus (Geroge W. Bush) u Stejt Departmentu, u Uredu za evropska pitanja.

Naoružavanje Srbije

U svom komentaru on navodi i da je ruski predsjednik Vladimir Putin podržao premijera Aleksnadra Vučića tokom kampanje za predsjednika Srbije, te da mu je obećao isporuku oružja.

Radi se o šest borbenih aviona MiG 29, naoružanih modernim raketnim sistemima, radarima, komunikacijskoj opremi, te oklopnom oružju. Srbija traži i moderne ruske raketne sisteme BUK i S-300, piše dalje Filips.

- Rusija u Nišu ima i modernu špijunsku bazu iz koje nadzire zapadne aktivnosti u regionu. Ona, istina, negira da se radi o tome, tvrdeći da je u pitanju centar za suzbijanje poplava i gašenje požara. Saradnja Rusije i Srbije i na sigurnosnom planu uživa široku podršku Srba. Većina njih podržava i vojne manevre ruskih i srbijanskih snaga i čak ih dvije trećine NATO smatra prijetnjom po Srbiju - dodao je.

Iako Zapad četvorostruko više investira u Srbiju, Srbi Rusiju vide kao ekonomskog partnera broj jedan – navodi dalje autor.

Filips ističe i da Rusija podgrijava tenzije na Kosovu.

Ta je država izradila specijalni voz na kome je bio veliki natpis „Kosovo je Srbija“ i poslala ga u Beograd, odakle je trebao voziti do Kosovske Mitrovice.

No, vlasti u Prištini su to osujetile.

- Rusija, također, podstiče sukob u Bosni i Hercegovini. U novembru ona je podržala kontraverzni referendum koji su proveli bosanski Srbi. Njime je udaren temelj otcjepljenju. BiH je duboko podijeljena s entitetom Republika Srpska koji se kreće prema otcjepljenju – piše Filips.

On navodi da tu nije kraj ruskom miješanju u stvari balkanskih država.

U Makedoniji, navodi on dalje, Moskva podržava VMRO, stranku premijera Nikole Gruevskog „koji postaje sve više anti-američki nastrojen“.

Rusija raspiruje strasti i anti-zapadno raspoložeje Makedonaca kroz niz medija koji fabriciraju lažne vijesti.

Državni udar

I u Crnoj Gori zvanični Kremlj nastoji izazvati nestabilnost. Vlasti u Podgorici nedavno su uhapsili 20 srbijanskih agenata i optužili ih da su, po nalogu Rusije, trebali izazvati državni udar.

Na sve te aktivnosti, većina država u regionu nastoji pojačati svoje odnose s NATO-om.

Hrvatska se dodatno naoružava, Kosovo nastoji formirati vlastitu vojsku a Albanija nudi svoje vojne luke Alijansi kao pozicije s kojih će se voditi borba protiv terorizma i šverca narkoticima.

- Usprkos protivljenjima Srba, koji su pod kontrolom Beograda, BiH je još jednom istakla svoju opredjeljenost da se priključi NATO savezu. BiH je odbila i prijedlog Rusije da zajednički djeluju u slučaju prirodnih nesreća – piše dalje Filips.

Upozorava i da Putina ne zanimaju balnakski „saveznici“, već ih koristi da udari u jednu od bolnih tačaka Zapada – Balkan.

- Sjedinjene Države trebaju odgovoriti na rusku agresiju tako što će intenzivirati svoje ekonomske i diplomatske veze. Time mogu pomoći u stabiliziranju krhkih balkanskih država i kroz sigurnosnu saradnju, s kojima će se zajedno boriti protiv terorizma i raditi na preveniranju nasilnog ekstremizma.

Većina ljudi na Balkanu su proameričkih i proevropskih uvjerenja. SAD i Evropska unija uspješno mogu suzbiti ruski utjecaj samo tako što će se značajnije angažirati u regionu – zaključio je Filips.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top