Putin na Balkanu priprema liniju fronta protiv Zapada

Home

Putin na Balkanu priprema liniju fronta protiv Zapada


Linija fronta ruskog hladnog rata leži na Balkanu. Srbija je epicentar ruskog anti-američkog plana koji u suštini za cilj ima destabiliziranje prozapadnih država koje žele biti dio NATO-a i Evropske unije.

Srbija je sasvim prikladan saveznik Rusije. Te dvije države imaju duboke historijske i kulturne veze. Rusija je dodatno dobila na utjecaju, nakon što se 1999. godine usprotivila intervenciji NATO-a protiv te države – piše u svom komentaru za list Huffington Post profesor s Univerziteta Kolumbija Dejvid Filips (David Phillips).

On je iskusni američki diplomata i analitičar. Radio je u vrijeme kada su predsjednici SAD bili Bil Klinton (Bill Clinton) i Džordž Bus (Geroge W. Bush) u Stejt Departmentu, u Uredu za evropska pitanja.

Naoružavanje Srbije

U svom komentaru on navodi i da je ruski predsjednik Vladimir Putin podržao premijera Aleksnadra Vučića tokom kampanje za predsjednika Srbije, te da mu je obećao isporuku oružja.

Radi se o šest borbenih aviona MiG 29, naoružanih modernim raketnim sistemima, radarima, komunikacijskoj opremi, te oklopnom oružju. Srbija traži i moderne ruske raketne sisteme BUK i S-300, piše dalje Filips.

- Rusija u Nišu ima i modernu špijunsku bazu iz koje nadzire zapadne aktivnosti u regionu. Ona, istina, negira da se radi o tome, tvrdeći da je u pitanju centar za suzbijanje poplava i gašenje požara. Saradnja Rusije i Srbije i na sigurnosnom planu uživa široku podršku Srba. Većina njih podržava i vojne manevre ruskih i srbijanskih snaga i čak ih dvije trećine NATO smatra prijetnjom po Srbiju - dodao je.

Iako Zapad četvorostruko više investira u Srbiju, Srbi Rusiju vide kao ekonomskog partnera broj jedan – navodi dalje autor.

Filips ističe i da Rusija podgrijava tenzije na Kosovu.

Ta je država izradila specijalni voz na kome je bio veliki natpis „Kosovo je Srbija“ i poslala ga u Beograd, odakle je trebao voziti do Kosovske Mitrovice.

No, vlasti u Prištini su to osujetile.

- Rusija, također, podstiče sukob u Bosni i Hercegovini. U novembru ona je podržala kontraverzni referendum koji su proveli bosanski Srbi. Njime je udaren temelj otcjepljenju. BiH je duboko podijeljena s entitetom Republika Srpska koji se kreće prema otcjepljenju – piše Filips.

On navodi da tu nije kraj ruskom miješanju u stvari balkanskih država.

U Makedoniji, navodi on dalje, Moskva podržava VMRO, stranku premijera Nikole Gruevskog „koji postaje sve više anti-američki nastrojen“.

Rusija raspiruje strasti i anti-zapadno raspoložeje Makedonaca kroz niz medija koji fabriciraju lažne vijesti.

Državni udar

I u Crnoj Gori zvanični Kremlj nastoji izazvati nestabilnost. Vlasti u Podgorici nedavno su uhapsili 20 srbijanskih agenata i optužili ih da su, po nalogu Rusije, trebali izazvati državni udar.

Na sve te aktivnosti, većina država u regionu nastoji pojačati svoje odnose s NATO-om.

Hrvatska se dodatno naoružava, Kosovo nastoji formirati vlastitu vojsku a Albanija nudi svoje vojne luke Alijansi kao pozicije s kojih će se voditi borba protiv terorizma i šverca narkoticima.

- Usprkos protivljenjima Srba, koji su pod kontrolom Beograda, BiH je još jednom istakla svoju opredjeljenost da se priključi NATO savezu. BiH je odbila i prijedlog Rusije da zajednički djeluju u slučaju prirodnih nesreća – piše dalje Filips.

Upozorava i da Putina ne zanimaju balnakski „saveznici“, već ih koristi da udari u jednu od bolnih tačaka Zapada – Balkan.

- Sjedinjene Države trebaju odgovoriti na rusku agresiju tako što će intenzivirati svoje ekonomske i diplomatske veze. Time mogu pomoći u stabiliziranju krhkih balkanskih država i kroz sigurnosnu saradnju, s kojima će se zajedno boriti protiv terorizma i raditi na preveniranju nasilnog ekstremizma.

Većina ljudi na Balkanu su proameričkih i proevropskih uvjerenja. SAD i Evropska unija uspješno mogu suzbiti ruski utjecaj samo tako što će se značajnije angažirati u regionu – zaključio je Filips.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 26/04/2017 - 17:56

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top