Putin pristao na razgovor sa Ukrajinom

Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin kaže da je spreman da u Moskvi razgovara o bilateralnim odnosima sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će Moskva pozdraviti ako ukrajinski lider Volodimir Zelenski želi započeti obnovu odnosa sa Rusijom.

Putin o bilateralnim odnosima želi razgovarati u Moskvi, a dodao je i da, ako Zelenski želi da razgovara o pitanjima Donbasa, treba prvo da se sastane sa rukovodstvom Donjecka i Luganska, a tek posle i sa rukovodstvom Rusije.

"U posljednje vrijeme aktuelno rukovodstvo Ukrajine preduzelo je mnogo koraka koji uništavaju rusko-ukrajinske odnose“, odgovorio je Putin na pitanje novinara na početku sastanka sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Prema njegovim riječima, to se tiče niza problema u bilateralnim odnosima, odnosa prema Ruskoj pravoslavnoj crkvi i prema ruskom jeziku.

„Mnogo je koraka usmjerenih na uništavanje naših odnosa, zbog čega, naravno, možemo samo da žalimo“, dodao je Putin.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je pozdravio smanjenje broja ruskih trupa na granici sa Ukrajinom, ali je dodao da će Kijev ostati na oprezu.

Rusija je prethodno saopštila da je naredila povlačenje vojnika u bazu iz oblasti u blizini granice sa Ukrajinom.

"Smanjenje broja trupa na našoj granici proporcionalno smanjuje tenzije. Ukrajina je uvijek budna i na oprezu, ali ipak pozdravlja svaki korak koji vodi umanjenju vojnog prisustva i deeskalaciji situacije u Donbasu", rekao je Zelenski.