Putin se širi i daje do znanja Americi da je svuda: Četvrti put u četiri dana ruski avioni u blizini obale Aljaske

Home

Putin se širi i daje do znanja Americi da je svuda: Četvrti put u četiri dana ruski avioni u blizini obale Aljaske


Ruski borbeni avioni ponovo su uočeni veoma blizu obale Aljaske i to četvrti put u četiri dana, kazali su za CNN iz ministarstva odbrane.

Dva najnovija viđenja ruskih borbenih aviona desila su se u srijedu i četvrtak. Ipak, kako prenosi CNN, ruski borbeni avioni nikada nisu ušli u zračni prostor SAD i prema dosadašnjim informacijama nije poznato da li je zračne snage SAD, kao odgovor na ovo, postupile istom.

Iako ovi letovi ne predstavljaju veliku prijetnju, Ministarstvo odbrane SAD ništa ne prepušta slučaju i kako prenosi CNN, uočen je visok postotak ovakvih dešavanja u posljednje vrijeme.

U ponedjeljak su dva US F-22 borbena aviona presreli dva ruska u međunarodnom zračnom prostoru, 160 kilometara od Kodiak otoka, na Aljasci.

Samo 24 sata, ponovo su na radaru uočena dva ruska borbena aviona, koja su uočena u istom području, ali ovaj put svega 65 kilometara od Aljaske.

Iz Ministarstva odbrane Rusije kazali su kako su ovi preleti regularne vježbe i patroliranje u neutralnim vodama Arktika, Atlantika, Crnog Mora i Tihog okeana.

- Sve te akcije su provedene u potpunom poštivanju međunarodnih pravila i nacionalnih granica država - rekli su iz Ministarstva odbrane Rusije.

Ipak, kako je rekao Howard Stoffer, bivši uposlenik State Deparmenta, ovakvi "incidenti" su pokušaji Vladimira Putina, koji na ovaj način govori da se "vratio u igru".

- Ova igra mačke i miša je pokušaj Vladimira Putina da pokaže SAD kako su Rusi svuda i da se šire u svakom smislu - rekao je Stoffer za CNN.

Naveo je, također, kako su i nuklearne podmornice uočene u blizini obala SAD, ali i "Viktor Leonov", ruski špijunski brod, je u posljednja dva mjeseca uočen u blizini obale Amerike.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Topic
Objavio: Pet, 21/04/2017 - 16:50

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top