Radnice Borca čekaju sjednicu Vlade: Nismo spavale nikako, a uz pomoć Sarajlija smo se okupale i promijenile garderobu

Home

Radnice Borca čekaju sjednicu Vlade: Nismo spavale nikako, a uz pomoć Sarajlija smo se okupale i promijenile garderobu


Još smo tu, već sedmi dan po snijegu, kiši i suncu, čekamo sutrašnji dan kada je zakazana sjednica Vlade FBiH, kazala nam je Nervina Habibović, jedna od radnica Borca Travnik.

 

Prava

Naime, pred zgradom Vlade Federacije BiH još prošle sedmice okupilo se šest radnica banovićkog pogona konfekcije Borac iz Travnika, koje traže ostvarivanje svojih prava, odnosno uvezivanje radnog staža kako bi mogle ostvariti pravo na penziju. Ovo pitanje radnika trebalo bi biti razmatrano na narednoj sjednici Vlade FBiH koja će biti održana sutra, a radnice planiraju do tada ostati ispred zgrade Vlade FBiH.

- Pored svih problema imamo i novi, a to je da nam se jedna radnica vratila kući, jer je bolesna, tako da nas trenutno ima pet. Nismo spavale nikako, a uz pomoć građana Sarajeva smo jedan dan otišle da se okupamo i promijenimo odjeću. Sarajlije su nam mnogo pomagali na razne načine, moralno, finansijski, te u odjeći i hrani, dodala je Habibović.

Ističe da ove radnice, ali i mnogi drugi u sličnim situacijama, jedva preživljavaju, te da među njima ima i onih bez ikakvih primanja u kući.

 

Dobri ljudi

- Ima slučajeva gdje ni muž ni djeca ne rade, tako da za to nema utjehe i ne znam kako uopšte mogu preživjeti. Tolike se godine radi danonoćno, muči se, a danas od toga nemamo niti jednog feninga u džepu. I kod ostalih je slična situacija, ali ipak ima dobrih ljudi i nadam se da će nam pozitivno riješiti ove probleme. Jedino što želimo jeste da nam uplate radni staž kako bismo ostvarile pravo na penziju, a radi se o periodu od 1999. do 2016. godine, ispričala je Habibović.

Podsjećamo, Vlada FBiH donijela je u septembru 2016. godine odluku o penzionisanju 16 radnika Borca pogona u Banovićima i šest pogona u Zenici, ali ona nikada nije realizovana.

- Ostaje nam da čekamo taj četvrtak da vidimo šta će na sjednici Vlade da se kaže, poručila je Habibović, dodavši da su im se iz institucija samo obratili sa tom informacijom kada je sjednica, te da će razmatrati i uvezivanje njihovog staža.

 

(Izvor: Oslobođenje.ba)

Tagovi
Objavio: Wed, 03/05/2017 - 08:02

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top