Nesreća u Hrvatskoj: Radnici popili kafu, nedugo zatim umirali su jedan za drugim

U stravičnoj nesreći u kanalizacijskoj Crpnoj stanici u Čepinu pri izvođenju radova na odštopavanju odvoda u utorak nešto iza 11 sati smrtno su stradali Mario Horvat (43), radnik Komunalca Čepin, Danijel Franjić (42), radnik Vodovoda Osijek i Luka Karin (34) iz Vodovoda.

U stravičnoj nesreći u kanalizacijskoj Crpnoj stanici u Čepinu pri izvođenju radova na odštopavanju odvoda u utorak nešto iza 11 sati smrtno su stradali Mario Horvat (43), radnik Komunalca Čepin, Danijel Franjić (42), radnik Vodovoda Osijek i Luka Karin (34) iz Vodovoda.

Njihov kolega Ivan Mazur (52) iz Komunalca prevezen je u Osijek u teškom stanju i smješten je na Jedinicu intenzivnog liječenja. Na istom mjestu bio je i Karin, ali nažalost, on je tokom poslijepodneva izgubio životnu bitku.

Prema neslužbenim informacijama, do ove velike tragedije najvjerojatnije je došlo zbog trovanja otrovnim plinovima u unutrašnjosti Crpne stanice koja se nalazi na križanju Kalničke i Ulice Papuk gore. Četvorica radnika prethodno su s još dvojicom svojih kolega popili kafu na terasi obližnjeg kafića i onda su krenuli obaviti posao po nalogu svojih firmi, a nakon što su se stanari okolnih kuća požalili da posljednjih dana imaju pojačani povrat otpadnih voda iz kanalizacije u kuće.

Jedan od njih prethodno je otišao na drugu stranu, u pekaru, a ostala petorica zaputila se prema Crpnoj stanici.

– Zasad pretpostavljamo da se jedan od njih spustio dolje u stanicu te da mu je zbog otrovnih plinova pozlilo, zbog čega je izgubio svijest, nakon čega se drugi za njim žurno spustio ne bi li mu pomogao i izvukao ga, ali se isto dogodilo i njemu. Potom su i druga dvojica, vjerovatno po inerciji krenula dolje kako bi spasili svoje kolege, ali su i oni ubrzo ostali bez svijesti – rekla nam je osoba bliska istrazi.

Peti radnik navodno je pokušao dobaciti svojim kolegama lanac koji su imali sa sobom, ali nije im mogao pomoći i ostao je u šoku na površini zemlje, ali je smogao snage da pozove pomoć.

Prvi su na mjesto nesreće došli pripadnici DVD-a Čepin.

– Čim smo došli, pristupili smo izvlačenju dvojice muškaraca koji su davali znakove života i koji su bili iznad površine vode. S obzirom na opasnost od otrovnih plinova, koristili smo izolacijske aparate i izvukli njih dvojicu. Obojica su bila bez svijesti, a onda je jedan od njih počeo hvatati zrak. Druga dvojica unesrećenih bili su ispod površine vode, pa smo pozvali kolege iz JPVP Osijek koji su ubrzo došli na mjesto nesreće i pomogli nam da izvučemo i njihova beživotna tijela – rekao  je Tomislav Nađ, zamjenik zapovjednika DVD-a Čepin, čije su nam riječi potvrdili i u JPVP Osijek, dodavši kako su Mario i Danijel ležali na dubini od šest metara.

Vatrogasci su pri izvlačenju tijela koristili i pumpe za ispumpavanje vode, koja je nadirala u stanicu. Nađ  je rekao i da niti jedan radnik kada su ih izvukli nije imao na glavi masku, te da je pokraj otvora gdje je bio peti radnik, koji se nalazio u stanju šoka, bio lanac, ali i da je taj lanac bio neupotrebljiv za izvlačenje nastradalih osoba.

Na mjesto nesreće vrlo brzo je došla i Hitna medicinska pomoć koja je povrijeđene reanimirala na mjestu nesreće, a onda su ih odvezli u KBC Osijek.