Radnici sutra dolaze pred Centralu SDA

Bivši radnici sarajevske „Hidrogradnje“, koja je u stečaju duže od godinu dana, sutra će protestovati pred Centralom SDA u Sarajevu. 

- Tamo idemo jer je premijer FBiH Fadil Novalić iz SDA, jer je SDA faktički Vlada i dužni su da obespravljenim radnicima pomognu – rekao nam je Meho Šabanović, jedan od predstavnika radnika „Hidrogradnje“, koji duže od tri mjeseca svakodnevno protestuju pred zgradom u kojoj je sjedište Vlade FBiH u Sarajevu i traže sastanak s Novalićem.

Šabanović dodaje da su tokom današnjeg protesta pred Vladom FBiH razgovarali s ministrom energije, rudarstva i industrije FBiH Nerminom Džindićem, koji im je obećao učiniti sve što može da se radnici počnu penzionisati.

- Ušli smo u rješavanje problema. Počeli smo pripremati spiskove ljudi koji su stekli uvjete za penziju od 2013. do 2017. godine i prvi su oni koji duže čekaju na penzionisanje, kao i umrli jer su iza njih ostale njihove porodice – istaknuo je Šabanović.

Novi sastanak na kojem radnici očekuju Novalića ili nekoga iz njegovog kabineta, kao i ministra za boračka pitanja FBiH Salku Bukvarevića, trebao bi biti u četvrtak.

Bivši radnici ove firme traže uvezivanje staža za 272 radnika koji su stekli uvjete za penzionisanje, osam plaća koje im prioritetno pripadaju po Zakonu o stečaju, i otpremnine.