Radno mjesto pod obrtničkim nebom: Još samo da je bolja kupovna moć građana

Zatvorene tvornice, manjak radnih mjesta, preniske plaće u privatnom sektoru, neki su od razloga za pokretanje obrta. Na tom putu obrtnici su najčešće sami, a do potrebnih sredstva dolaze sami ili uz podršku porodice. Od ideje do proizvodnje, prvih kupaca i ostvarenih prihoda, bez pomoći, svoju egzistenciju ostvarili su i Mirsad Mević iz Bosanskog Petrovca s ukrasnim predmetima od drveta do Bišćanke Edine Vilić, koja svoju kreativnost ispoljava izradom kolača i peciva.

Edina Vilić, nakon života i rada u Sarajevu gdje je dodatno usavršila profesionalno kuhanje, vratila se u rodni Bihać. Nakon iskustva rada za poslodavce koji nisu previše cijenili radnika, Edina je promijenila svoj stav i ostvarila davnu želju o samozapošljavanju.

Za sad, Edina se u izboru sličnih proizvoda na tržištu izdvaja nešto drugačijim pristupom kuhanju te ponudom netipičnih kolača i peciva. Sam početak te registracija obrta zahtijevali su i vrijeme i sredstva, a poticaje s federalnog nivoa na koje je kao član Obrtničke komore aplicirala, nije uspjela dobiti unatoč svim ispunjenim uvjetima.

Image

Bez pomoći do radnog mjesta još teže je doći u manjim sredinama poput Bosanskog Petrovca. Mirsad Mević posljednih 6 godina, obrtnik je u čijoj radionici nastaju prepoznatljivi suveniri ovog kraja. Inspiriran velikanima poput Mersada Berbera, Skendera Kulenovića, Jovana Bijelića, Mević u drvu stvara eksponate koji su  svojom kvalitetom našli put do kupaca. Ipak, najčešće radi upotrebne predmete za koje su najviše zainteresirani ugostitelji.

Kvaliteta i originalnost put su do kupaca koji žele nešto drugačije. Ipak, mali obrtnici ne mogu u većem obimu razvijati svoju proizvodnju jer u aktuelnoj ekonomskoj situaciji prodaja je ograničena kupovnom moći građana. Njihov opstanak svakako bi trebale pomoći i lokalne vlasti kojima očuvanje ovakvih zanimanja može biti značajan dio turističke ponude svakog grada.   

Image