Počeli radovi na rekonstrukciji raskrsnice Mala Lisa-Havin most

Izgradnja kružnog toka, odnosno rekonstrukcija raskrsnice na magistralnoj cesti u naselju Mala Lisa u Cazinu zvanično je počela danas. Višestruko vrijedan projekat trebao bi biti završen u naredna četiri mjeseca, a s njegovom realizacijom uveliko riješen problem saobraćaja na ovoj lokaciji.

- „Danas otvaramo radove na rekonstrukciji raskrsnice Mala Lisa, na magistralnom putu M 4.2, odnosno Velika Kladuša-Skokovi-Srbljani. Radi se o projektu koji je kreditiran iz međunarodnih fondova, a u sklopu ovog projekta predviđena je i rekonstrukcija ceste od Ključa prema Bosanskom Petrovcu na lokaciji Lanište, gdje se radi o izgradnji treće trake za spora vozila trećeg ranga. Za ovaj ovdje projekat je bitno da se radi o investiciji vrijednoj oko 830.000 maraka i da je rok za izvođenje radova četiri mjeseca. Za vrijeme odvijanja radova saobraćaj će se odvijati jednom trakom kroz samo radilište, osim u pojedinim fazama kada će doći do preusmjeravanja ali svakako, u kraćim periodima“, izjavio je Dedo Pjanić, izvršni direktor za tehničke poslove JP Ceste Federacije BiH.

S obzirom na dio magistralne ceste koji se direktno oslanja na uži dio grada Cazina, ovaj je projekat od velike važnosti za uređenje i dalji razvoj Cazina. Po riječima gradonačelnika Nermina Ogreševića, biće to ogroman iskorak u rješavanju saobraćajnih gužvi i boljem protoku saobraćaja kada je ovaj dio grada u pitanju.

Image

„Ovo je veliki projekat, a šta se s njime rješava najbolje pokazuje današnja slika i saobraćaj koji je na ovoj komunikaciji uvijek otežan. Mi smo posljednjih šest godina intenzivno radili s Federalnom direkcijom za ceste na osmišljavanju tehničkog rješenja za ovu saobraćajnicu, rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i stvaranju ostalih preduvjeta za ovaj projekat. I evo danas smo došli do tog važnog trenutka kada se uvodi izvođač radova na lokaciju i počinje zvanično radove. Ovo je vrlo bitno rješenje za saobraćaj na području našeg Grada i mislim da ćemo uz sličan projekat raskrsnice kod Binga, za koju trenutno rješavamo imovinsko-pravne odnose, značajno riješiti protočnost saobraćaja u ovom dijelu Cazina“, istaknuo je gradonačelnik Ogrešević.

Najfrekventnija saobraćajnica u Unsko-sanskom kantonu od danas postaje radilište na ovom dijelu, a kako je istaknuo premijer Mustafa Ružnić, to je samo jedan u nizu sličnih projekata koji će se realizirati u ovoj godini.

- „Uz svakako, veliko podršku ovom projektu, istaknuo bih da će Vlada Unsko-sanskog kantona zajedno s Federalnom direkcijom za ceste u ovoj godini implementirati projekte u vrijednosti od 6.200.000 maraka. Kad je u pitanju ova raskrsnica, znamo koliko je frekventna i koliko se saobraćajnih nezgoda ovdje dešavalo, a realizacijom ovog projekta to će svakako postati jedna moderna i daleko sigurnija prometnica. Inače, svaka modernizacija puteva i cesta u Kantonu je dobro došla i s nastupanjem proljeća stižu i brojni novi, slični projekti“, kazao je.

Sam projekat, izvedbu i nadzor obavljaju domaće kompanije pa će tako radove izvoditi sarajevski „Euro- Asfalt“, a kreditori su Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD) i Evropska investicijska banka (EIB). U narednih četiri mjeseca, koliko će radovi trajati, neće biti dužih obustava saobraćaja ali će se on usporenije odvijati jednom trakom kroz samo gradilište.