Stiže nam najdraži gost: Ramazanski vlakić i kandilji i ove godine u Cazinu

Nakon prošlogodišnjeg „Ramazanskog vlakića“, koji su organizirali Medžlis islamske zajednice, džemat Medresa i Grad Cazin te velikog interesa djece koja su s radošću učestvovala u ovoj manifestaciji, događaj s kojim dočekujemo najodabraniji mjesec u godini biće održan i ovoga puta.

Poziv je otvoren za sve mališane i svu djecu iz Cazina, ali i drugih gradova Unsko- sanskog kantona. Jedini zadatak svakog učesnika je da izradi svoj „ramazanski kandilj“ i ponese ga kako bi se paljenjem kandilja na akšam- namazu  pridružili kandiljima na našim džamijama i sa svjetlošću dočekali najodabranijeg gosta.

S obzirom na izvođenje radova na rekonstrukciji ulice Bošnjačkih šehida, ove godine povorka djece s ramazanskim kandiljima neće se moći kretati u pravcu starog dijela grada te će se manifestacija samo ovog puta održati u centru grada.

„Ramazanski vlakić“ polazi od Trga zlatnih ljiljana (plato kod igraonice) u 19 sati minuta i kretaće se trotoarom do Trga Alije Izetbegovića, gdje će se potom održati program svečanosti u okviru kojeg će svako dijete dobiti prigodnu hediju, ali i svoj „ramazanski zadatak“. 

Uz druženje, recitacije i ilahije, slijedi postavljanje „ramazanskih kandilja“ oko fontane i zajedničko iščekivanje akšamskog ezana u 20 sati i 25 minute, kada i zvanično nastupa ovogodišnji mjesec ramazan.

Najodabraniji period i mjesec dobrih djela je pred nama i svakako nam se pridružite da ga veseli i spremni dočekamo.