Rast cijena u FBiH: Evo šta je najviše poskupjelo!

Home

Rast cijena u FBiH: Evo šta je najviše poskupjelo!


Potrošačke cijene u Federaciji Bosne i Hercegovine porasle su za gotovo dva posto tokom marta, čime je nastavljen trend porasta cijena iz prethodnog mjeseca.

Tačnije rečeno, cijene su u martu povećane za 1.9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u odnosu na februaru, cijene u pojedinim sektorima su veće za 0.2 posto, pokazuju rezultati istraživanja godišnje inflacije, priopćeno Federalnog zavoda za statistiku.

Promatrano prema odjelima Klasifikacije osobne potrošnje prema namjeni, cijene su najviše porasle u odjelu Odjeće i obuće i to za 4.6 posto, dok su u Odjelima ostala roba i usluge, obrazovanje, restorani i hoteli, hrana i bezalkoholna pića cijene povećane između 0.1 i 0.3 posto, u odnosu na veljaču.

Došlo je i do pojeftinjenja pojedinih usluga, te su tako u odjeljcima Prijevoz, te Rekreacija i Kultura cijene niže za 0.4 i 0.2 posto. Smanjene su i cijene u odjelu Stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti, te namještaj kućanski aparati i redovito održavanje kuće za 0.1 posto, dok se u ostalim odjelima cijene nisu značajnije mijenjale.

Ipak, ovo ukazuje na trend poskupljenja koji bi se u ovoj godini mogao nastaviti, što bi moglo izazvati mnoge probleme stanovnicima BiH.

 

(Izvor: RadioSarajevo.ba)

Tagovi
Objavio: Wed, 19/04/2017 - 19:55

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top