fbpx Rasvijetljeno ubistvo: Uhapšena jedna, a traga se za još tri osobe koje su vezale, ugušile i opljačkale staricu

Rasvijetljeno ubistvo: Uhapšena jedna, a traga se za još tri osobe koje su vezale, ugušile i opljačkale staricu

Home

Rasvijetljeno ubistvo: Uhapšena jedna, a traga se za još tri osobe koje su vezale, ugušile i opljačkale staricu


Jedna osoba je uhapšena, a za još tri će biti izdata potjernica zbog razbojništva koje je rezultiralo smrtnim ishodom u kojem je ubijena 70-godišnja Almasa Bilkić iz gornjevakufskog gradskog naselja Gornja Mahala, koja je 13. marta pronađena vezana i zadavljena u porodičnoj kući.

Naime, kako nezvanično saznajemo, uhapšen je Nedžad S. (1995.) iz Viteza, a potjernice će biti izdate za Zikretom S. (1992.) i Ahmedom I. (1996.) iz Zenice.

Poligrafska ispitivanja

Uhapšeni muškarac, saznajemo, priznao je počinjenje zločina i policiji detaljno opisao izvršenje, tvrdeći da je motiv bio, kako se ranije i nagađalo, pljačka.

Naime, navedeni trojac je, prema priznanju uhapšenog, nakon dvomjesečne pripreme i izviđanja, 11.marta u noćnim satima došao do kuće žrtve, provalili su ulazna vrata, a nakon toga savladali staricu i ljepljivom trakom joj vezali ruke i noge.

Usta su joj prekrili kako bi je spriječili da pozove pomoć, nakon čega su izvršili premetačinu kuće. Prilikom toga ukrali su torbicu u kojoj su pronašli novac u raznim valutama u ukupnoj vrijednosti od gotovo 4.000 KM. Također su ukrali određenu količinu zlatnog nakita, kojeg su prodali za iznos od gotovo 700 KM.

Nakon što su ukrali novac i zlato pobjegli su preko Bugojna i Rostova u pravcu Viteza i Zenice.

S obzirom na to da je policija pokrenula opsežnu istragu, te da su se bojali otkrivanja, odlučili su pobjeći izvan granica BiH.

Tako se vozilom Opel Corsa, kojim su se dovezli i na mjesto izvršenja krivičnog djela, zaputili u Holandiju. Međutim, uhapšeni Nedžad se odlučio vratiti u BiH, gdje je jučer i uhapšen.

S ovom trojkom pobjegao je i Haris R. (1970.) iz Gornjeg Vakufa, kojeg se sumnjiči da je zajedno sa svojom suprugom Editom R. (1978.) pomagao izvršiocima.

Njihova pomoć ogledala se u davanju potrebnih informacija o starici, posebno vezanih za činjenicu da je bila korisnik strane penzije i da ima novac kod sebe.

Navedene informacije pomagači su imali s obzirom na to da je ubijena bila Editina tetka.

Policija ih, kaže Rusmir Prohan, portparol policijskog komesara MUP-a SBK, dovodi u vezu i s drugim djelima.

- Radeći na rasvijetljavanju ovog krivičnog djela, došlo se do saznanja da se ova grupa može dovesti s još jednim razbojništvom izvršenim na području Viteza tokom 2016. godine, kao i da su planirali izvršiti još neka razbojništva na području Gornjeg Vakufa/Uskoplja i Viteza - rekao je Prohan.

U ovom predmetu policajci su poligrafski saslušali 50-ak osoba, nad 32. je provedena kriminalistička obrada, a sve do sada nije bilo tragova koji bi ukazivali na počinioce.

Podsjetimo, tijelo starice pronašla je komšinica koja je vidjela da boca domaćeg mlijeka nekoliko dana stoji u najlonskoj vrećici na njezinoj ogradi, te je posumnjala da nešto nije u redu.

Kad je otišla provjeriti je li s Almasom sve u redu, zatekla je otvorena vrata i vidjela njezino vezano i mrtvo tijelo.

Njemačka penzija

Kako su kazale komšije, starica je radila u Njemačkoj gdje je ostvarila i pravo na penziju.

- Još prije je govorila kako joj neko hoda oko kuće, da su joj ukrali nešto, sad vidim da je to možda bilo i istina, iako mi nismo obraćali previše pažnje - rekao je, nakon ubistva, za "Avaz", komšija Safet Sofić.

Iako je napravila novu, veliku kuću, živjela je u staroj kućici pored. Komšije su kazale kako se s mužem davno rastala, a od porodice ima samo sestru koja živi u SAD.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Tagovi
Objavio: Tue, 04/04/2017 - 14:34

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top