Razijina i Nailova 63 zajednička ramazana (FOTO)

Dok smo udvoje, lakše je. Djeca su otišla svojim putem, a mi smo oslonjeni jedno na drugo. Podijelimo u ovom našem kutku uspomene, pričamo o starim vremenima, kada je ova kuća bila puna, gledamo fotografije i lijepo nam je.

Razija (83) i Nail (87) Ćanić iz Prijedora uspjeli su ono što mnogima danas teško polazi za rukom - da u sretnom i skladnom braku provedu pune 63 godine, čime su, kada je riječ o dužini bračnog staža, zasigurno među prvima na području Bosanske krajine.  

Nema prepreka

Recept je jednostavan - mnogo međusobne pažnje i još više strpljenja. I sve dijele, pa tako i radost lijepih ramazanskih dana koje Ćanići provode, jer drugačije nikad nije ni bilo, zajedno. Uvijek nasmijana Razija kaže i da je zdravlje odlično služi.

- Nikakve ja lijekove ne trošim. A sada se, dok postim, osjećam odlično. Nail ne posti, ne može zbog zdravlja – pojašnjava ona.

Godine joj nisu prepreka ni za kakav posao. Kuća je uredna, bez mrve prašine, pred kućom bašta i u njoj paradajz, luk, paprika, koje je zasijala, ali i cvijeća napretek. Najviše je ruža, više od 50 bogatih grmova. Razija sama okreči i kuću kada za to dođe vrijeme i velikim makazama vješto ošiša ogradu i ukrasno drvo ispred kuće.

w873.jpg

 

  • Razija sa 83 godine bez poteškoća uređuje vrt, a Nail je uvijek uz nju

Dok ona stoji na merdevinama i uređuje drvo, Nail joj se udvara s ružom u ruci. Kao prvog dana braka.

- Ne mogu se požaliti, pažljiv je i dobar, ali ja sam još bolja - govori uz osmijeh Razija.

Ni Nail ne krije da mu je odluka da život podijeli s Razijom donijela veliku sreću.

Stara vremena

Priznaje da su mu 63 zajedničke godine proletjele u trenu.

- Dok smo udvoje, lakše je. Djeca su otišla svojim putem, a mi smo oslonjeni jedno na drugo. Podijelimo u ovom našem kutku uspomene, pričamo o starim vremenima, kada je ova kuća bila puna, gledamo fotografije i lijepo nam je - poručuju Ćanići, sretni što će podijeliti i radost nadolazećeg Bajrama.

 

Djeca i unučad

Ćanići imaju dvije kćerke i sina. Kćerka Edina s porodicom živi u Francuskoj, a sin Nedžad i druga kćerka Majda s porodicama su u Americi. Razija i Nail imaju petero unučadi, a uskoro stiže i praunuče.