Home

Razmaženi playboy Ferrarijem ubio policajca i vukao mu tijelo

31 Aug

Razmaženi playboy Ferrarijem ubio policajca i vukao mu tijelo

Interpol je izdao međunarodni nalog zahapšenje nasljednika Red Bullova carstva.

Tajlandskog plejboja Vorayutha ‘Bossa’ Yoovidhya (32) terete da je u septembru 2012. godine u saobraćajnoj nesreći u Bangkoku usmrtio policajca te pobjegao s mjesta nesreće.

Tijelo policajca (47) vukao je nekoliko metara po cesti. Istražitelji su ga navodno našli sljedeći trag ulja do rezidencije u Bangkoku.

Iz zemlje je pobjegao, pretpostavlja se, krajem aprila, samo tri dana prije nego su vlasti izdale nalog za njegovo hapšenje nakon višegodišnjeg odgađanja, jer se nije odazivao na poziv tužitelja.

Navodno je jednim od porodičnih aviona odletio u Singapur i od tada mu se gubi svaki trag.

– Obaviješteni smo da je Interpol izdao crvenu potjernicu i sada moramo čekati odgovore država članica. Na ovom slučaju radimo koristeći sva sredstva, a crvena potjernica je jedino što se može učiniti kada postoji mogućnost da se skriva u inostranstvu – saopštio je Krissana Pattanacharoen, glasnogovornik tajlandske policije. Inače, vlasti su mu u maju ukinule i tajlandsku putovnicu.

Vorayuth je inače unuk tajlandskog suosnivača Red Bulla, megapopularnog energetskog pića. Njegov djed, Chaleo Yoovidhya, odrastao je u siromaštvu, bio je, prenosi britanski Daily Mail, sin prodavača pataka.

Sjećaju ga se kao skromnog i poniznog čovjeka. Godine 1956. osnovao je tvrtku TC Pharma koja se specijalizirala za uvoz evropskih lijekova, ali s vremenom je proširio raspon djelatnosti, među ostalim na napitke.

Kad je Vorayuth 1987. navršio godinu dana, Red Bull je doživio međunarodni boom, kao i porodično bogatstvo. Prodaja je rasla, posao se širio, a porodično carstvo se razgranalo – na vlastitu medijsku kompaniju, profesionalni nogometni klub, trkaće automobile i avione te sponzorstva. Mateschitz posjeduje 49 posto tkompanije, a porodicaYoocidhya 49 posto, u sklopu kompliciranog ugovora o licenci s TC Pharmom.

Vorayuthov otac Chalerm ima preostalih dva posto udjela u kompaniji i njegovo je bogatstvo procijenjeno na 9,7 milijardi dolara. Sama je porodica, prema procjenama Forbesa, treća najbogatija u Tajlandu, a u Bangkoku imaju i vinariju te zastupništvo za Ferrari.

Dok se novac slijevao, mlađi članovi porodice, a među njima i Vorayuth, pretvorili su se u tajlandsku zlatnu omladinu, članove tamošnjeg visokog društva koje uživa u luksuzu, putuje, dobro jede i pije te se još bolje zabavlja, piše Jutarnji.

Kraj takvom načinu života za Vorayutha je trebao, kako su očekivali mnogi, završiti 3. septembra 2012. Ali, nije.

Upravo je tog kobnog dana, tokom noći, Vorayuth crnim Ferrarijem u središtu Bangkoka naletio na policajca Wicheana Glanpraserta koji je bio u ophodnji motorom.

Istražitelji su u početku za sve optužili Vorayuthova vozača, ali Vorayuth se naposljetku sam predao. Porodica je platila 15.000 dolara jamčevine te je on izašao iz pritvora, braneći se da nije pobjegao s mjesta nesreće, nego se odvezao kući kako bi rekao ocu što se dogodilo. Nekoliko dana kasnije čak je s majkom došao pokloniti se čovjeku kojem je oduzeo život.

Ti argumenti i prividno kajanje nisu pomogli i teretilo ga se za nekoliko djela – prebrzu vožnju, bijeg s mjesta nesreće i smrt izazvanu neopreznom vožnjom – ali protiv njega nikada nije bila podignuta službena optužnica, navodno zato što je uspješno izbjegavao pozive istražitelja. Ili je bio bolestan, prenose mediji, ili je bio na službenom putu.

S druge strane, na društvenim mrežama objavljivao je fotografije svog luksuznog života. U međuvremenu su u zastaru ušle i optužbe prebrzu vožnju i bijeg, ali za ubistvo vrijedi još 10 godina. I Tajlanđani su se pobunili protiv posebnog tretmana bogatih i nadaju se da će napokon dočekati pravdu.

– Mislim da će se opet izvući, ali imamo još deset godina, nisam izgubio svu nadu – rekao je Porn-anan Klanprasert, brat ubijenog policajca.

Njegova porodica se nagodila s Yoovidhyama nedugo nakon nesreće. Yoovidhye su im pristupili nudeći novac kako bi odustali od građanske tužbe. Porodica je isprva tražila 240.000 dolara, a na kraju je dobila 100.000 dolara. Advokat bogataša rekao je da je prvi iznos prevelik te da porodica, unatoč bogatstvu, želi mudro raspolagati novcem.

 

(Izvor:fokus.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top