Reakcije bh. javnosti na skandaloznu proslavu mladog džudiste Mustafe Hebiba

Home

Reakcije bh. javnosti na skandaloznu proslavu mladog džudiste Mustafe Hebiba

Nakon što je mladi bh. džudista Mustafa Hebib, nakon pobjede na Prvenstvu BiH za djecu i kadete u Bihaću, na diskutabilan način proslavio trijumf prešavši rukom tri puta preko vrata, uslijedile su suspenzije. Mladi đžudista Mustafa je dobio zabranu takmičenja godinu, njegov otac Kerim Hebib godinu suspenzije koji je također bio dječakov trener, a trener Fikret Bečić zabranu treniranja tri godine.

Kerim Hebib je rekao i da su tužili JSBiH za duševnu bol i da su tražili nadoknadu materijalne štete.

Ja sam optužen za nečinjenje, a što je apsurd. Svi smo vidjeli na YouTubeu o čemu se radi. Ovo je presedan u sportu koji nije nigdje viđen, a pogotovo ne kod nas. Jedan postupak i proslava pobjede jednog dječaka se tretira i poistovjećuje s pozivom na ubijanje i oduzimanje života, klanje, te se, povrh svega, oboji nacionalnim pedigreom, a sve u svrhu jednog montiranog procesa koji bi u konačnici imao zadatak da se mene, kao trenera i dječaka, stigmatizira i trajno označi kao nekoga ko je persona non grata u tom sportu „

„Sud će donijeti odluku, a po nalazu sudskog vještaka, kako je ovo sve utjecalo na mog sina. Mi po tužbi nismo samo obuhvatili dio disciplinske mjere, nego je obuhvaćen i mobing, diskriminacija, zloupotreba položaja, nadoknada materijalne štete, te duševna bol. Za sve to smo mi teretili JSBiH i Branislava Crnogorca i sve odgovorne unutar Saveza“

Branislav Crnogorac, predsjednik Judo Saveza BiH je rekao da je dječak dobio samo ukor godinu dana te da može nastaviti trenirati, te da je to bila vaspitna gesta sa njegove strane iako je dječak veoma ružno i neodgojno postupio na svom nastupu.

 Crnogorac dodaje da ovo nije bio prvi incident trenera i oca Mustafe Hebiba.

"Ruku na srce, ovo nije prvi incident. Takmičenje je bilo zaustavljeno i zbog nezadovoljstva sudijskom odlukom, a tada je Karim Hebib stavio stolicu nasred borilišta. Predsjednik Saveza kaže da dječak nije trebao ni nastupiti na takmičenju jer godištem nije ispunio uvjete. Karim Hebib je na mene vršio pritisak i na razne načine vrbovao da se Mustafa takmiči i u konačnici se takmičio, ali se po propozicijama on nije smio takmičiti."

Savez se po ovom pitanju obratio i Evropskoj džudo uniji i Olimpijskom komitetu i odgovor sa obje strane bio je jasan a to je da je dječak kriv i da mora snositi odgovornost, da takav gest nikako nije u skladu i duhu đžuda.

Crnogorac je kazao: „Od obje institucije smo dobili odgovor da ta gestikulacija u civiliziranom svijetu znači samo jedno, a to je prijetnja ugrožavanja života. Mi njima nismo govorili imena i slučaj, nego samo šta znači ta gestikulacija, a oni su nam odgovorili da je to teški prekršaj koji zahtijeva kažnjavanje. Također, ovakvi slučajevi u raznim sportovima su se žestoko kažnjavali a bili su pokazani samo prstom ili prstima a ovdje je riječ o čitavoj ruci i to sa namjerom.Pitali smo predsjednika Saveza da li se sve moglo drugačije riješiti, a on je rekao da se ponudilo izvinjenje i pokajanje sve je moglo proći bez pompe. Problem je nastao jer se niko od njih nije htio izvinuti. Da su to učinili svakako da bi odluka bila drugačija i u interesu svih.“

Po ovom pitanju se izjasnila i najbolja bh. džudistkinja Larisa Cerić koja ima najbolji plasman na svjetskoj rang listi i jedina je osvajačica dvije evropske medalje u olimpijskom sportu za našu zemlju.

Larisa je izjavila:

“Ovo je samo jedan pokušaj da se obmani sportska javnost u BiH i da se bavi izmišljenom i dobro dirigovanom aferom koja ima za cilj rušenje najtrofejnijeg i najorganizovanijeg saveza u BIH. Na državnom prvenstvu u Bihaću mladi takmičar Mustafa Hebib je napravio nesportsku gestu od koje se cijeli civilizacijski svijet zgražava, prevukao je nekoliko puta brid dlana šake preko vrata, što asocira na prijetnju rezanja grkljanja odnosno prijetnju ugrožavanja života. Ja sam to upravo ovako doživjela jer sam bila na licu mjesta i bila sam šokirana viđenim. Po mom mišljenju neosnovano su pokrenuli krivičnu prijavu protiv jednog od najzaslužnijih ljudi za današnji visok nivo razvijenosti judo sporta u BiH, istinskog majstora Fikreta Bečića, a sve u cilju zastrašivanja svjedoka. Naravno nebrojeno je načina na koji žele spinovati istinu ne libeći se pritom ni zloupotrebe vjere i maloljetnih sportista, a sve u svrhu ličnih interesa.

Dakle, apsolutno nije problem mjera izrečena mladom Mustafi Hebibu, jer je isti dobio uvjetnu kaznu, odnosno ukor i savez je izrekao najblažu moguću mjeru za mladog sportistu za ovaj incident, ali je zato potpuno opravdano okrivio njegovog trenera koji se smatra jedinim pravim krivcem i izrekao mu mjeru od 3 godine zabrane trenerskog rada. Kada je u pitanju gesta koja je u suštini povod za izrečene disciplinske mjere potvrdu da je ista kažnjiva izrekla je krovna evropska judo kuća “Evropska judo unija” koja je ovu gestu okarakterisala teškim prekršajem i obrazložila da je potrebno voditi disciplinski postupak i odmah kažnjavati. Sličnog stava kada je ova gesta u pitanju je i Olimpijski Komitet BiH. Obzirom na to da mladi trener Karim Hebib ne može steći afirmaciju kroz rezultate svojih sportista, ovim s njegove strane instruiranom incidentu on pokušava da priskrbi medijsku pažnju, koja mu obzirom na rezultate koji su u povoju nikako ne pripada!”

(Cazin.NET)

Objavito: Tue, 06/06/2017 - 09:21

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top