Reakcije na Dodikove prijetnje referendumom: Šuplja priča jednog diktatora koji izaziva strah kod naroda

.
Dodik danas, to mu nije prvi put već 6-7 u zadnje dvije godine, spominje mogućnost samoopredjljenaja, otcjepljenja i pripajanja Srbiji, kazao je Zlatko Miletić

Delegati u Domu naroda Parlamenta BiH Zlatko Miletić i Mladen Bosić komentirali su današnju posebnu sjednicu Narodne skupštine RS o visokom predstavniku, a koja je sazvana na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Obojica su saglasni da je riječ o predstavi jer diskutju o nečemu što nije njihova nadležnost.

 

Miletić ističe kako je pretenciozno jer NSRS ili bilo koja druga institucija u BiH ne odlučuje o tome hoće li Ured visokog predstavnika ostati otvoren ili ne.

 

- Građani BiH, bar iz ponašanja zadnjeg visokog prestavnika ne trebaju da imaju prevelika očekivanja. Odgovornost je na nama, građanima BiH, svim narodima, da se mi konačno dogovorimo o tome kakva će zemlja biti. S obzirom na ingerencije OHR-a i da mi nismo ispunili uvjete koji su neophodni da se taj Ured zatvori, iluzorno je pričati o tome. Odluku o tome donosi Generalna skupština UN-a, a ne RS ili bilo koji drugi organ u BiH, rekao je Miletić.

 

Istakao je kako je “očigledno je u vanjsko-političkom smislu to sve sinhronizirano da se umanji mjesto i uloga visokog predstavnika te da je bilo i izjava stranih diplomata koji očekuju da taj ured više ne postoji kako bi se raspala BiH”.

 

- Dodik danas, to mu nije prvi put već 6-7 u zadnje dvije godine, spominje mogućnost samoopredjljenaja, otcjepljenja i pripajanja Srbiji, što je samo po sebi krivično djelo i očekujemo od državnog tužilaštva da ga pozovu i procesuiraju jer je to direktno kršenje Aneksa 4 i bilo bi dobro da Visoki predstavnik konačno nešto poduzme, rekao je Miletić.

Mladen Bosić kazao je kako je “ovo čista predstava više puta viđena u NSRS”.

 

- Žao mi je što se na takav način derogira institucija Narodne skupštine jer se koristi za promociju jedne politike i jednog čovjeka. Zato sam i zauzeo stav da ne glasam po jednoj od odluka NSRS da pokažem koliko su apsurdni, kako se iskorištava NSRS za trenunte političke poene umjesto da rješavaju ono što su glavna pitanja naroda. Čini mi se da je i ova sadašnja sjednica jedna u nizu takvih sličnih koju organizuje Milorad Dodik i da iza nje neće ostati ništa konrektno. Kao što je bila odluka o neglasanju u insitucijama BiH dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda, ovo je mrtvo slovo na papiru i samim time derogirana je institucija NSRS, rekao je Bosić.

 

Naglasio je kako je ovo “šuplja predstava koja kod građana treba izazvati emocije, strahove i mobilisati na borbu, ada ne bude ništa konkretno”.

 

- To je čista promocija Milorada Dodika čiji je govor trajao sat i po. I diktatori imaju potrebu za dugim izlaganjem, vjerovatno slušaju sebe i dive se, kada izgube kriterije stvarnosti, vlast i potrebe ljudi, onda to dođe u tu fazu, poručio je Bosić, piše N1.