RECEPT ZA DOBAR ŽIVOT-Biometrijski pasoš s prilogom od potrganih živaca i umak od psovki

Home

RECEPT ZA DOBAR ŽIVOT-Biometrijski pasoš s prilogom od potrganih živaca i umak od psovki


U ovom broju donosimo vam recept kako pripremiti staro bosansko jelo, koje u svakodnevnom životu, posljednjih godina čini nezaobilazni dio naše trpeze. Osim mladih, sve više starijih osoba ovaj specijalitet uvrstilo je u svoj jelovnik.

Za pripremu ove delicije, koja se inače priprema još samo u BiH, potrebna vam je lična karta, stari pasoš, mada se jelo može pripremiti I bez njega, 50-tak maraka i par potvrda, tek da jelo dobije na aromi. Potrgane živce dodat ćete na kraju pripremanja, kako bi jelu dali osebujan okus koji dugo nećete zaboraviti.

U malo dublju posudu, fascikl ili džep stavite stari pasoš, mada smo rekli da može i bez njega,ličnu kartu i 50 maraka. Ovaj sadržaj kuhate u džepu od ranih jutarnjih sati pred odjeljenjem CIPS-a na jakoj gužvi. Gužvu pojačavate po potrebi ukoliko želite da vam se sastojci bolje skuhaju.

U odvojenoj posudi pripremite svježe i dobro utrenirane živce,malo nekulture i poneku starobosansku psovku. Morate samo voditi računa da psovke ne budu prejake, kako vam se jelo ne bi bilo prezačinjeno ili eventualno da tokom kuhanja ne biste počeli govoriti ”fufus”. U normalnim okolnostima dok niste u kuhinji govorili biste kupus.

Nakon par sati kuhanja, kada su živci već skoro gotovi, pomiješajte ih sa skuhanim sastojcima iz posude. No, prije toga odvadite 50-tak maraka i spržite ih na šalteru banke. Nakon prženja, sadržaj pomiješajte sa starim pasošem i zahtjevom u koji ste unijeli svoje lične podatke. Sve to gurnite na šalter CIPS-a da se dobro zapeče. Dok se sastojci peku, sitno nabacajte par domaćih psovki (vodite računa da psovke budu friške) i poslužite ih prisutnima dok čekaju glavno jelo. Obzirom da je naša kuhinja raznolika, nemojte očekivati da će se svima i svidjeti vaše hladno predjelo, ali čisto zbog tradicije, ponudite goste.

Strpljenje pojačajte na maksimalno i sačekajte da jelo bude gotovo. Proces pečenja može potrajati i do tri sedmice.

Ukoliko vam iznenada “bahnu” gosti a željeli bi ste ih poslužiti ovim tradicionalnim specijalitetom, možete u čitav recept ubaciti i 200 KM, te će jelo će biti brže gotovo i spremno za posluživanje.

U nekim dijelovima BiH po ovom receptu pripremaju se i lična karta sa okusom čira ili vozačka i saobraćajna dozvola sa preljevom od sikiracije.

Postoje pisani dokumenti da  se ovaj recept u BiH proširio  iz Banja Luke, te se tamo priprema po najorginalnijoj recepturi.

Ostaje samo da vam poželimo dobar tek (tijek) i da uživate u receptima po kojima smo postali poznati širom Evrope.

Piše: Kenan Alagić

Objavio: Ned, 04/12/2011 - 00:09

Facebook komentari

Back to top