Reis Kavazović: Imamo saznanja da se u RS-u kupuju glasovi povratnika, ne podliježite pritiscima

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović na današnjoj hutbi je između ostalog, govorio i o predstojećim izborima u našoj zemlji.

Naglasio je na pogubnost prodaje glasova, naročito među povratničkom populacijom uz poruku da građani trebaju birati one koji su odgovorni i spremni na dijalog.

Dio hutbe koji se odnosi na izbore prenosimou cjelosti: 

"Za nekoliko dana održat će se, ako Bog da, opći izbori u Bosni i Hercegovini. Kao i ranijih godina, i ovaj put vas pozivam da iskoristite svoje pravo i da jedno od najvećih dostignuća savremenoga svijeta – pravo i mogućnost slobodnog biranja i odlučivanja – zajedno stavimo u službu našega općeg dobra i napretka. Neka nas u tome vodi imperativ naše vjere: 

Allah vam zapovijeda da odgovorne službe onima koji su ih dostojni povjerite. (4:58)

Naš izlazak na izbore nije samo naše građansko pravo, nego i građanska, moralna, pa i vjerska obaveza. Glasanje na izborima je poziv da posvjedočimo o ljudima ono što znamo, jer će oni preuzeti pozicije na kojima će odlučivati o sudbini svih nas, htjeli mi to ili ne. Islam nas uči da ne smijemo uskratiti istinito svjedočenje kada budemo pozvani da o ljudima i događajima kažemo ono što znamo. U Kur'anu čitamo:

I ne uskratite svjedočenje; ko ga uskrati, srce njegovo će biti grešno, a Allah dobro zna ono što radite. (El-Bekare, 283)

I kao što je odbijanje svjedočenja (kada se ono od nas traži) grijeh, još veći je grijeh lažno svjedočenje. 

O vjernici, budite uvijek pravedni, svjedočite Allaha radi, pa i na svoju štetu ili na štetu roditelja i rođaka, bio on bogat ili siromašan, ta Allahovo je da se brine o njima! Zato ne slijedite strasti – kako ne biste bili nepravedni. A ako budete krivo svjedočili ili svjedočenje izbjegavali – pa, Allah zaista zna ono što radite. (En-Nisa, 135)

Zato vjernik na dan izbora ne može ostati po strani i ne može glasati bez svoje savjesti i morala.

Slobodu i pravo izbora, koje danas imamo, zahvaljujući Božijoj milosti i žrtvi naših najboljih sinova i kćeri, ne smijemo olahko prodavati.

Imamo saznanja da se u bosanskohercegovačkom entitetu RS organizirano kupuju glasovi naših povratnika, a da je ta pojava posebno izražena u Srebrenici i drugim zonama genocida.

Apeliram, prije svega, na muslimane da ne podliježu takvim pritiscima i da ne trguju svojim pravom i slobodom. Isto molim i druge građane naše zemlje.
Znamo da naš narod teško živi i da se često osjeća usamljenim, ali oni koji danas od Bošnjaka kupuju glasove upravo su oni koji im sistemski uskraćuju bilo kakvu priliku za zapošljavanje, zabranjuju njihovoj djeci školovanje i koji ih drže na društvenim marginama.

Prodajom glasova, Bošnjaci gube svoj politički subjektivitet u Bosni i Hercegovini, posebno tamo gdje su u manjini. Ta se greška neće lahko ispraviti.
Draga braćo i sestre.

Želim vas podsjetiti na to da smo kao narod dugo bili predmet tuđih politika i skoro nikada aktivni akteri i kreatori vlastite. Taj podređeni status smo platili gubitkom hiljada života naših najboljih sinova, naše nejači, imovine i nacionalnih prava. Stoga, danas, kada smo povratili svoju slobodu i dostojanstvo i osigurali pravo da biramo svoje predstavnike, slobodno i po vlastitoj savjesti i interesu, nemojmo to pravo poklanjali drugima. Jer, time bismo im mogli pokloniti i našu slobodu. Sjetimo se da mnoge zajednice u današnjem svijetu još uvijek vape za tim pravom i tom slobodom.

Naša je obaveza, kao muslimana, da u svakom trenutku prepoznajemo politiku koja će, na osnovu naših temeljnih islamskih vrijednosti, narodne tradicije i bosanskog komšiluka, određivati naš pravac, čuvati narod, sigurnost i povoljan položaj naše zemlje, i na Istoku i na Zapadu, i koja će učvrstiti ime našeg naroda među drugim narodima svijeta. Dužni smo neprestano doprinositi sigurnosti, dobru i napretku našeg naroda i drugih u našoj zemlji.

U proteklih nepunih mjesec dana, brojni su nam se kandidati i stranke predstavili i imali smo priliku čuti njihove ciljeve. Podržimo one koji su sposobni da ostvare obećano i koji imaju realne pretpostavke da to učine. Ne dopustimo da u tome važnom odlučivanju budemo predmet manipulacije. Prosuđujmo mudro i postupimo savjesno i odgovorno!

Birajmo one koji su vrijedni, odgovorni, spremni za dijalog, vjerodostojni i opredijeljeni da pomažu ljudima, a ne da ruše i zameću kavgu; one koji će štititi život, imetak i čast svakog ljudskog bića; koji će se boriti protiv mržnje i isključivosti, a zalagati se za istinu i pravdu, koji neće biti pohlepni i gramzivi. 

Birajmo one koji o svakom građaninu ove zemlje misle isto i žele mu dobro. Ne podržavajmo one koji siju smutnju i podstiču na razdor. Oduprimo se zajednički, bez obzira na vjeru i nacionalnu pripadnost, valu populizma koji nas je zapljusnuo.
Izaberimo one koji će odlučno ustati protiv diskriminacije, zalažući se za slobodu savjesti, vjerskog opredjeljenja i prava na obrazovanje i koji će se boriti da se ostvari svačije pravo na slobodu, jednakost i sreću", zaključuje s eu htbi resu-l-uleme Huseina Kavazovića.