Ovo je žena koja je Trumpu rekla 'Ne'

Predstavnički dom američkog Kongresa dao je zeleno svjetlo za pokretanje istrage protiv Donalda Trumpu. Usvojena je rezolucija kojom su odobrena javna saslušanja, koja bi mogla i formalno pokrenuti postupak opoziva američkog predsjednika. Za to je ponajviše zaslužna 79-godišnja Nency Pelosi, predsjedavajuća predstavničkog doma.

Bušova protivnica

Ova majka petero djece i baka devetero unučadi zasigurno ulazi u političku historiju Sjedinjenih Američkih Država, i to onog 24. septembra kada je odlučila uključiti svoju stranku u opasan put opoziva nakon otkrića telefonskog poziva između Trampa i ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, prenosi hayat.ba.

Da se radi o trenutno najmoćnijoj ženi u američkoj politici, koja je ujedno i prva dama na čelu predstavničkog doma, ocijenio je i magazin „Time“, svrstavši je u najmoćnije svjetske lidere.

Mnogi su s podsmijehom komentirali kolumnu Hillary Clinton kada je napisala: „Ako želite da se neki važan posao obavi, javite se Nansi Pelosi.“

Ova rođena političarka u američki Kongres ušla je još 1987. godine. Političarka je koja iza sebe nema afera, a posebno je ostala upamćena kao najglasnija Bušova (Bush) protivnica besmislenih ratova po Bliskom istoku.

Trampa ne želim vidjeti kao opozvanog predsjednika, već ga želim vidjeti u zatvoru – izjavila je to tokom jedne od istraga koje su vođene protiv aktuelnog predsjednika.

I neka bude jasno, a to i ona često tokom svog obraćanja zastupnicima poručuje – Pelosi ne misli da je uopće dobra ideja pokretanje opoziva predsjednika. Za nju je ispravnije pronaći demokrate koji će pobijediti na predstojećim predsjedničkim izborima naredne godine.

Hrabar korak

Međutim, za ovaj hrabar korak odlučila se nakon što se pojavio „zviždač“ koji je otkrio da je Tramp od ukrajinskog predsjednika Zelenskog tražio otvaranje istrage o mogućoj korupciji u poslovima sina predsjedničkog kandidata Džoa Bajdena (Joe Biden).

Pelosi je jedna od rijetkih političkih figura u Vašingtonu koja uspravno stoji pred Trampom. Poznata je i po tome što pred njim nema dlake na jeziku, pa mu je tako jedne prilike i odbrusila da je ”svoju zakletvu bacio u blato i pogazio ustav”.

To mu ova 79-godišnjakinja, očito, neće oprostiti.

Historijski dan za Kongres

Njen politički uspon počeo je još 2002. godine, kada je izabrana za predsjedavajuću predstavničkog doma, što je bila dužnost koju do tada nikada nije obnašala nijedna žena.

Ovo je historijski dan za Kongres i sve žene naše zemlje, trenutak koji smo čekale više od 200 godina. No, žene nisu samo čekale, one su i radile. Dok smo radile, nikada nismo gubile nadu u obećanje da će svi u ovoj zemlji biti jednaki – kazala je tada Pelosi.