Relativno mirna protekla 24 sata u Velikoj Kladuši

asd
Zbog kvara, bez električne energije su dvije faze prema Osnovnoj školi u Grahovu. Danas će se raditi na sanaciji kvara.

A, Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać-PJD Bihać najavila je da će danas zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, doći do prekida u isporuci električne energije u poslovnoj jedinici Velika Kladuša i to u sljedećim trafopodručjima: Vodovod Šumatac, GSM Repetitor Šabići, Purići, Mravača, Šabići, Vejnac 1, 2 i 3 i Farma Vejnac. Prekid je najavljen od 09:00 do 15:00h.

– Policijska stanica bilježi jednu saobraćajnu nezgodu u kojoj je jedno lice lakše povrijeđeno. Krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira nema prijavljenih.

– Vatrogasci su jednom intervenisali. Radilo se na izvlačenju unesrećenog u saobraćajnoj nezgodi koja se desila na Grivića mostu, ulica Prve muslimanske brigade. Prema riječima dežurnog Grahovića, intervencija je trajala od 06.29h do 06.55h.

– Hitnoj službi za pomoć se javilo 40 pacijenata, a tri su upućena na dalje liječenje. Dežurni su bili doktori Kasim Selman i Valbona Mahmutović.

– Covid ambulanta bilježi prijem 28 pacijenata. Nije bilo upućivanja na dalje liječenje.

– Isporuka pitke vode na području općine je uredna, kažu nam u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

– Kako saznajemo u JKUP „Komunalije“, odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće teku prema planu.

 – Svjetski dan osteoporoze (The World Osteoporosis Day- WOD) obilježava se svake godine 20. oktobra, čime se pokreće kampanja posvećena podizanju globalne svijesti o prevenciji, dijagnostici i liječenju osteoporoze i metaboličke bolesti kostiju.

Zanimljivo je napomenuti da se prije 1994. godine osteoporoza nije ni smatrala ozbiljnom bolešću. Stoga su prve godine od osnivanja Međunarodne zaklade za osteoporozu (IOF) bile posvećene ukazivanju na postojanje bolesti i promjena u kostima, koje mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih tegoba i poskupljenja zdravstvene usluge.

Stanje na putevima i vremenski bilten za 20. oktobar:

 – Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Na pojedinim dionicama vidljivost je ispod 100 metara, pa molimo vozače da voze maksimalno oprezno i obavezno drže odstojanje između vozila. Podsjećamo, zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u Bosni i Hercegovini stupa na snagu 01.11. pa na vrijeme zamijenite gume na vašem vozilu.

Od večeras su ponovo na snazi noćne obustave saobraćaja u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica). Obustave bi trebale potrajati nekoliko noći, u vremenu od 23:00 do 04:30 sati. Tokom dana, kroz tunel se saobraća naizmjenično-jednom trakom.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

 – Danas u cijeloj zemlji mala naoblaka. Prije podne po kotlinama i uz riječne tokove će biti dosta magle. Vjetar slab južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu i sjeveru zemlje do 22°C.

 – Stabilizacija vremenskih prilika, duži sunčani intervali i porast temperatura tokom dana, pozitivno će djelovati na opću sliku, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata dodatno će se umanjiti. Tokom jutra i večeri biće svježije, stoga je u ovom periodu poželjno biti oprezniji, prikladno se odjenuti i ne pretjerivati sa aktivnostima.