Retuširana lica i parole

Predizborna kampanja uoči opštih izbora u Bosni i Hercegovini prošla je svoju polovinu. Kao i svih godina unazad, poruke se šalju putem predizbornih skupova i medijskih promocija, ali i putem bilborda sa kojih se građanima smiješe retuširana lica bosanskohercegovačkih političara.

U Republici Srpskoj i pozicija i opozicija su na bilbordima identični u "branjenju" interesa Republike Srpske, pa se mogu vidjeti tipa "Za jedinstvo Srpske", "Sviće za narod Srpske", "Pod zastavom Srpske", "Nesalomljiva RS" i slično.

Za razliku od ovog bh. entiteta, u drugom, Federaciji BiH, stranke poručuju da "BiH pobjeđuje, Zemlja za sve, Pobjednička BiH".

Ni na jednom bilbordu se ne pominje ekonomija, niti se daju obećanja o boljem životnom standardu građana.

Zbog toga profesor komunikologije na Tuzlanskom univerzitetu Enes Osmančević smatra da će postojeće poruke teško motivisati glasače, posebno apstinente, kojih je u BiH skoro polovina.

"S obzirom da su poruke neinventivne, one govore o nedostatku političkih ideja i programa, ali i o nedostatku povezanosti stranačkih rukovodstava s narodom. Mi imamo stranački elitizam koji je sam sebi svrha, cilj i razlog postojanja, a o ovom puku niko i ne brine", naglašava Osmančević.

U Federaciji BiH, stranke poručuju da "BiH pobjeđuje, Zemlja za sve, Pobjednička BiH", Sarajevo
U Federaciji BiH, stranke poručuju da "BiH pobjeđuje, Zemlja za sve, Pobjednička BiH", Sarajevo

analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić sličnog je mišljenja.

"Iz prostog razloga što su te poruke na istom fonu kao i iz prethodnih kampanja, sve su motivirajuće na jednoj nacionalnoj osnovi i na buđenju patriotizma. Mislim da na ovakav način će to još više uticati na građane koji ovaj prostor napuštaju masovno, da odu ne osvrćući se", navodi Topić.

Obećanja

"Očigledno je da je ovdje napravljen ustupak populizmu kroz tu vrstu definiranosti stranačkih ciljeva i suštine stranačkog djelovanja. Prije svega riječ je o činjenici da ima jako puno amatera u političkom životu. Oni nisu u stanju da percipiraju stvarne probleme ljudi. Radi se o strančarenju i zastranjivanju, odnosno nekoj vrsti političke patologije koju imamo na sceni. Dakle, oni kada sudjeluju u kampanji, oni sudjeluju zbog svojih interesa, a ne zbog opštih interesa", kaže Osmančević.

Odsutnost brige za budućnost cijelog društva govore i o osiromašenju duha političkih aktera u Bosni i Hercegovini, smatra Tanja Topić, naglašavajući da aktuelni politički akteri u Bosni i Hercegovini jednostavno nemaju šta da ponude svojim biračima.

U Republici Srpskoj i pozicija i opozicija su na bilbordima identični u "branjenju" interesa Republike Srpske, Banjaluka
U Republici Srpskoj i pozicija i opozicija su na bilbordima identični u "branjenju" interesa Republike Srpske, Banjaluka

 

"Oni nemaju neku određenu viziju, oni nemaju neku ideju, ne znaju na koji način da ponude građanima bolje uslove življenja i jedino što im je ostalo jeste igranje na tu kartu emocija, patriotizma, neku vrstu isprazne priče koja nema nikakve veza sa životom običnog čovjeka u BiH", ocjenjuje Topić.

Naši sagovornici slažu se i da se i ova predizborna kampanja uglavnom svodi na političku manipulaciju biračima, koje je, kako navode, pogodno tlo, ali i da se, sa druge strane, godinama unazad nije stvarala alternativa koja bi pružala odgovor na tu vrstu etno nacionalnih politika.