Ri Jong-ho: Percepcija da sankcije mogu da nas obore na koljena je fantazija

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje, Ri Jong-ho, izjavio je danas da je Pjongjangu potrebno veće povjerenje u SAD da bi se lišio nuklearnog naoružanja.

U govoru u Generalnoj skupštini UN, Ri je rekao da Sjeverna Koreja ne vidi "prikladan odgovor" SAD na prve korake Pjongjanga u razoružanju, već da Vašington umjesto toga produžava sankcije u cilju pritiska. 

- Percepcija da sankcije mogu da nas obore na kolena je fantazija ljudi koji o nama ne znaju dovoljno - naveo je šef sjevernokorejske diplomatije.

On je dodao da produžavanje sankcija "produbljuje nepovjerenje" Sjeverne Koreje i spriječava uspjeh diplomatskih napora.

- Bez bilo kakvog povjerenja u SAD, neće biti povjerenja u našu nacionalnu sigurnost i u takvim okolnostima nema govora da ćemo se jednostrano razoružati - naveo je Ri.

Dodao je da je posvećenost Pjongjanga razoružanju "čvrsta i postojana", ali da je postojanje povjerenja od ključnog značaja.

Više od tri mjeseca poslije samita lidera SAD i Sjeverne Koreje, Donalda Trampa (Trump) i Kim Jong-una, postoji raširena sumnja u spremnost Pjongjanga da sprovede denuklearizaciju pošto ta zemlja vidi nuklearno oružje kao jedini garant svoje sigurnosti.

Dok Pjongjang prvi ne učini značajne korake u razoružanju, Vašington nije spreman da ublaži sankcije toj zemlji ili da prihvati deklaraciju o okončanju Korejskog rata, što je također jedan od prioriteta Sjeverne Koreje. 

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) planira da posjeti Sjevernu Koreju sljedećeg mjeseca u cilju pripreme drugog samita Trampa i Kima.