Rješenje za borce se ne očekuje ni sutra, SDA tvrdi da je spremna osigurati sredstva za najugroženije

Komisija za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH će, zajedno s predstavnicima Vlade FBiH i Parlamenta FBiH, sutra održati sjednicu u Mostaru, a očekuje se da će to biti prilika za prezentovanje konačnog teksta zakona o pravima demobilisanih boraca.

Opozicioni članovi Komisije za usaglašavanje, ali i oni na vlasti, ne očekuju ništa naročito od sutrašnje sjednice, budući da smatraju da je riječ o kupovini vremena kako bi se što duže prolongirala agonija zvana zakon o pravima demobilisanih boraca.

Nasir Beganović (SBB), član komisije, ističe za Klix.ba da od sutrašnje sjednice, kojoj planira prisustvovati, ne očekuje ništa spektakularno, budući da je nerealno očekivati održavanje sjednice Parlamenta FBiH prije devetog mjeseca.

"Vidjet ćemo sutra šta Vlada FBiH planira i šta kažu rukovodstva domova Parlamenta FBiH. Ne očekujem od sutrašnje sjednice ništa spektakularno, s obzirom na to da je to, u biti, kupovanje vremena i nastojanje da se sve odgodi do sljedećeg mandata. I u slučaju da bude sazvana sjednica Parlamenta FBiH, mislim da bi bio upitan kvorum", kazao je on.

Salmir Kaplan (SDA), član komisije, istakao je za Klix.ba da od sutrašnje sjednice očekuje da se dođe do najboljeg realnog rješenja, a to je, prema njegovom mišljenju, da se demobilisanim borcima, koji nemaju nikakva primanja, omoguće pristojne naknade u visini minimalne penzije.

"Očekujem da se dođe do takvog rješenja koje bi bilo izvodivo i provodivo, a to podrazumijeva da se demobilisanim borcima, koji nemaju apsolutno nikakva primanja i koji imaju pune mjesece rata, omoguće primanja u visini minimalne penzije", kazao je Kaplan.

Napomeno je da određene grupe među demobilisanim borcima vrše pritisak po principu: sve ili ništa.

"Nemoguće je svima osigurati primanja, to je 500 miliona KM. Tog novca nema, a neki među njima sada od toga prave političko pitanje. Sada se postavlja teza: borci traže primanja, SDA im ne da. Nije istina. Vlast hoće da omogući primanja za blizu 50 hiljada demobilisanih boraca koji nemaju ništa, a ovi kažu da hoće primanja za svih 300-500 hiljada demobilisanih boraca. Neko namjerno hoće da se rješenje ne pronađe", rekao je Kaplan.

Prema njegovim riječima, osiguranje sredstava za tih 50 hiljada boraca koštalo bi više od 100 miliona KM.

"U ovakvoj situaciji ja ne mogu prihvatiti da se izdvaja 500 miliona KM, jer među njima ima dobro situiranih ljudi. Nismo mi protiv toga, postepeno bi se i to trebalo rješavati. Ali sad je situacija takva da je to nemoguće", zaključio je Kaplan.

Podsjećamo, predsjednik Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona Jasenko Tufekčić je nakon prošlosedmične sjednice održane u Mostaru kazao da su dali prolaz osnovnom tekstu zakona koji je predložila Vlada FBiH, a koji je usvojen u oba doma Federalnog parlamenta.

"Komisija je dala prolaz amandmanima koji su usvojeni u Zastupničkom domu, a Vlada ih prihvatila kao svoje i samim tim su postali sastavni dio teksta zakona. Dali smo također prolaz, kao i na prvoj sjednici, amandmanima koje nije prihvatila Vlada, a koji su usvojeni u Zastupničkom domu i u Domu naroda", kazao je tada Tufekčić.