Roditelji ne odustaju: Zakazani protesti protiv gradonačelnika Ogreševića, izvođača radova i menadžmenta škole Cazin 1

cazin

 

Mirno okupljanje i protesti roditelja čija djeca ne mogu još uvijek pohađati nastavu u svojoj školi, Cazin 1 će biti održani u ponedjeljak, 14. juna s početkom u 10 sati.

Međutim, ovu odluku da na ovakav način izraze svoje nezadovoljstvo odnosom gradske vlasti, menadžmenta škole, te izvođača radova koji su probili sve dogovorene rokove počinju komplicirati ‘prikrivene prijetnje i pokušaji zastrašivanja’, o kojima se javno oglasio i jedan od organizatora okupljanja i javnih protesta Armin Omanović.

 

Njegov komentar prenosimo u cjelosti:

“Povodom podnesene naše prijave mirnog okupljanja i javnih protesta u pokretu (br. 05-4/08-I-3-1-978/21 od 7. juna 2021. godine), dana 8. juna ove godine kao potpisnik prijave pozvan sam u policijsku stanicu, gdje sam i pristupio oko 14,00 sati kod g. Čatakovića u prisustvu njihove pravnice i jedne mlade i simpatične policijske službenice.

 

Slučajno ili ne, prethodno sam danas primijetio u zgradi Načelnika općine također i Načelnika MUP-a USK, Komandira Policije Cazin te još neke osobe.

Početni dio razgovora mogu da ocijenim kao pokušaj ''ribanja'' i zastrašivanja, u stilu da mi se stavljalo do znanja da mogu da budem priveden za ''ovo'' i uhapšen za ''ono''.

Pitali su me: Da li možeš držati sve pod kontrolom? Da li garantuješ da niko neće odvaliti niti kamen u gradu? Da li garantuješ da se neće remetiti javni red i mir? Da li vas ima dovoljno? Da li je pored potpisa g. Ibre Adilagića još neki potpis koji ''bode u oči''? Da li imate 20 redara koje trebate pismeno dostaviti imena sa generalijama? Do kada mislite prosvjedovati? Šta je to ''građanski neposluh'' i šta podrazumijevamo pod time?

(Rekao sam da sve ovo piše u našoj prijavi, a ovo zadnje zamolio sam prisutnu pravnicu da pojasni).

Ja sam zamolio g. Čatakovića da to pozivanje mene u policiju krene u drugom pravcu, da nema potrebe da me se zastrašuje jer me nije strah, pojasnio sam mu razlog našeg nezadovoljstva proteklih mjeseci, tražio sam da mi se naša prijava protesta obrazloži da li je ok, ili treba da se dopuni, te sam mu rekao da ćemo mi fer i korektno iskoristiti svoja prava, ma šta oni mislili o tome.

 

20 redara na 70 učesnika protesta??? Ma imat ćemo i 200 redara na 700 učesnika protesta.

 

Rečeno mi je da treba da tražimo pismeno odobrenje Komunalno-stambenog fonda za okupljanje i kretanje javnom površinom.

Rečeno nam je da treba da tražimo pismeno odobrenje Kriznog štaba USK za općenito dozvolu okupljanja i maksimalnog broja učesnika.

Mislim da to od zadnjeg rata na ovamo niko nije tražio ali mi hoćemo, ujutro ranom zorom.

Volio bih da vidim ova dva pismena dokumenta za nedavne proteste podrške Palestini (naravno da ne vrijeđam tu državu niti trenutne muke njenog naroda niti učesnike toga protesta).

Na kraju sam, u vezi nedavne prijave protiv mene, obaviješten da je prijavu podnio organ policijske stanice koji prati objave na javnim grupama. Pitao sam ga čita li komentare na moje objave...

Pa pojedini sa lažnih profila blate i psuju vlast bez dlake na jeziku zašto se oni ne istraže?

 

Očito je da su date instrukcije sa gornjeg sastanka, a svu tu energiju bi bilo bolje da su usmjerili da nas pozovu.

Jedino što tražimo unaprijed najavljena 2-3 dana posjete školi i dodjelu knjižica u novoj Školi i garanciju da će se Škola otvoriti u septembru.

Ovakav njihov pogrešan nastup daje nama 3:0 win-win situaciju:

-da nam svi gore navedeni ODOBRE proteste, -da nas kontaktiraju i udovolje našem skromnom zahtjevu, -da nam NE ODOBRE mirne proteste.

Dobijamo u svakom slučaju.

U svemu ovome niko od njih DJECU nije niti spomenuo.

Zar smo toliko zli što nam je interes djece na prvom mjestu?

Idemo dalje jako i hrabro.”- napisao je Armin Omanović, koji je i predstavnik grupe roditelja, a kako je naveo u zahtjevu, isti su potpisali i 75 drugih lica, čija su imena na spisku.

Dakle, borba za stavljanje u funkciju škole za djecu i transparentnost u trošenju javnog novca, s obzirom da su u ranijim objavama sa Grupe tražili da se pojasni kako je moguće da su cijene radova značajno uvećavane od one prvobitne i ko će odgovarati za to, jer se radi, o kako su navodili NAŠIM PARAMA se nastavlja. Mirnim okupljanjem i javnim protestima, u ponedjeljak, 14. juna s početkom u 10 sati, ispred škole Cazin 1, a protesti se upućuju prema Gradonačelniku, organu uprave grada Cazina i menadžmentu Škole koje smatraju odgovornim za ovakvo stanje, kašnjenje u radovima i propuste, zbog kojih ispaštaju najviše djeca, ali i njihovi roditelji. 

No description available.

No description available.