Roditelji pacijenta iz Travnika u šoku: Gabrijel se nije sam zapalio jer je bio vezan

Home

Roditelji pacijenta iz Travnika u šoku: Gabrijel se nije sam zapalio jer je bio vezan


Nema šanse da se Gabrijel sam zapalio, jer su mu obje ruke bile zavezane za bolnički krevet i to duplim kaiševima. Zaposleni u bolnici su krivi što se naš sin sada bori za život, rekli su danas za "Nezavisne" roditelji Ilija i Kata Trbara iz Novog Travnika.

Njihov 33-godišnji sin Gabrijela je u još nerazjašnjenim okolnostim teško povrijeđen u požaru, koji je izbio u Bolnici u Travniku 19. aprila. On je potom s povredama prebačen u UKC Sarajevo.

"Tu su medicinski tehničari zakazali, njihova dužnost je da takve pacijente temeljno pregledaju prije nego što ga vežu i da  mu oduzmu sve čime bi mogao da  naškodi sebi ili drugima. Čekaćemo da policija i Tužilaštvo završe posao, ali logično je da zavezanih ruku nije mogao to da uradi", ogorčen je otac Ilija.

Majka Kata kaže da, osim Gabrijela, imaju još sina i kćerku, i da su svi potreseni ovim što se dogodilo u bolnici.

"On je godinama psihijatrijski bolesnik, ali kada je redovno koristio terapiju bio je dobro. Međutim, kada prekine, imao je napade i smještali smo ga u bolnicu. Mislili smo da je u bolnici siguran, a u njoj nastrada", kroz suze priča Kata, dodajući da je Gabrijel juče bio u komi i da mu je 50 odsto površine tijela prekriveno opekotinama, a jedna šaka već amputirana.

Ernesa Beganović, stručni saradnik za odnose s javnošću u Tužilaštvu Srednjobosanskog kantona, kazala je da po njihovom nalogu policijski službenici PU Travnik vrše potrebne provjere u cilju utvrđivanja svih okolnosti koje su dovele do povreda pacijenta G.T.

"Izuzet će se potrebna dokumentacija, saslušati sve osobe koje imaju neposredna i posredna saznanja o događaju, te na kraju utvrditi da li je predmetni događaj uzrokovan propustima osoblja bolnice  i da li u vezi s tim postoji krivična odgovornost", navela je Beganovićeva.

Rusmir Prohan, portparol MUP-a  Srednjobosanskog kantona, izjavio je da Kriminalistička policija sprovodi istragu o navedenom požaru, kako bi se utvrdilo da li eventualno postoje elementi krivičnog djela.

Policija je 19. aprila oko 3.30 zaprimila prijavu od dežurnog tehničara s Odjeljenja neurologije i psihijatrije Bolnice u Travniku da je "33-godišnji pacijent iz Novog Travnika izvršio samozapaljenje".

"Odmah po prijavi u bolnicu su upućeni službenici policije, koji su obavili razgovor s osobljem Neuropsihijatrijskog odjela te se došlo da saznanja da je zadnji obilazak pacijenta bio oko 3.05", kazao je Prohan.

Mirsad Granov, direktor Bolnice u Travniku, izjavio je kako je pod zasad neutvrđenim okolnostima došlo do zapaljenja kreveta jednog pacijenta, koji je od posljedica otvorenog plamena zadobio tjelesne povrede, a povrijeđen je i radnik bolnice, o čemu je obaviještena policija.

Muamera Šehić, portparol UKC Sarajevo, je rekla da s obzirom na to da se radi o psihijatrijskom pacijentu, ne mogu davati izjave u vezi s njegovim stanjem, dok je povrijeđeni zaposlenik bolnice pušten na kućno liječenje.

 

(Izvor: Nezavisne.com)

Tagovi
Objavio: Tue, 25/04/2017 - 08:59

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top