RS kupuje tri helikoptera od Rusije, ali tek poslije izbora

Republika Srpska kupuje tri policijski opremljena helikoptera iz Rusije koji će imati mogućnost snimanja noću, a helikopteri bi mogli da koštaju oko 17 miliona KM, javlja Capital.

Tender za nabavku helikoptera trebalo je da već bude raspisan, ali se vlast zbog izbora odlučila da to ostavi nakon oktobra, iz bojazni da bi kupovina helikoptera moga da našteti njihovom izbornom rejtingu.

Naime, iako je planirano da bude raspisan međunarodni tender, već se zna da će helikopteri biti kupljeni od Rusa, odnosno da će ruska kompanija dati najpovoljniju cijenu.

„Helikopteri će biti oko 30 do 40 odsto jeftiniji nego što su u zapadnim zemljama, imaju po dvije turbine, sa specijalnom policijskom opremom su, sa infracrvenim kamerama koje mogu da snimaju po noći. Mogu da se koriste i za kontrolu saobraćaja. Biće od koristi pogotovo za traženje nestalih lica, a i što se tiče otkrivanja migranata koji se noću kreću po nepristupačnim dijelovima teritorije“, kazao je izvor upućen u plan vlasti RS da kupe helikoptere.

Novi višenamjenski helikopter „augusta 119“, koji je u junu stigao u Srpsku, plaćen je 9,4 miliona KM, pa se, računajući da će ruski helikopteri biti jeftiniji za 40 odsto, dolazi do toga da bi jedan mogao biti plaćen oko 5,6 miliona KM.

Prvobitno je bilo planirano da kupovina ruskih helikoptera bude finasirana putem lizinga, ali se od toga odustalo.

Mogućnost kupovine helikoptera spomenuta je i prilikom posjete predsjednice Savjeta Federacije Gornjeg doma Parlamenta Rusije Valentine Matvijenko Banjaluci u aprilu ove godine.

Govoreći o odnosu Srpske prema NATO-u i o tome da RS vodi politiku neutralnosti, predsjednik RS Milorad Dodik je tada kratko spomenuo da sa ruskim partnerima „pregovara o nabavci helikoptera za policiju“.

Pored helikoptera koje RS planira da kupi od Rusa, u Srpsku bi trebalo da dolete i ruski helikopteri u Remontni zavod “Orao” u Bijeljini, koji se bori da dobije licencu za remont motora helikoptera od ruske korporacije ODK – Ujedinjeni proizvođači motora.

Dobijanjem licence mogli bi da servisiraju motore za ruske helikoptere, kojih ima oko 50 u regionu.