RS pravi “malu vojsku”, nabavljaju pancire i šljemove za više od 220.000 KM

Policija u entitetu Republika Srpska biće opremljena novom „zaštitnom balističkom opremom“, za koju će iz entitetskog budžeta biti izdvojeno dodatnih 220.000 KM, saznaje portal Inforadar.

U prevodu, za potrebe entitetskog MUP-a biće kupljeni novi panciri, kacige i šljemovi, no naručioci su u dokumentima o javnoj nabavci vješto sakrili količinu. Ipak, s obzirom na visinu cijene nije teško pretpostaviti da je u pitanju nabavka ne baš malih količina ove opreme koja entitetskoj policiji treba da bude isporučena nakon 30. aprila ove godine, po okončanju tendera.

U situaciji kada je sigurnosno stanje u BiH dodatno usložnjeno najavama člana Predsjedništva iz RS Milorada Dodika i ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača o formiranju rezervnog sastava policije, ovakva jedna vijest dovoljno je zabrinjavajuća.

Nije poznato za koje je jedinice planirana „zaštitna balistička oprema“, no sve upućuje na to da je dio ovih pancira i šljemova biti namijenjen za „specijalu“, a dio vjerovatno i za opremanje rezervnog sastava entitetskog MUP-a.

Image

Sve ovo govori da režim u RS ništa ne prepušta slučaju još otkako je, počevši od 25. decembra prošle godine, „razbio“ demonstrante na Trgu Krajine, žene, djecu i simptatizere grupe Pravda za Davida. Sva okupljanja građana su nakon toga zabranjena, a u međuvremenu je najavljen i novi zakon po kojem bi trebalo da budu strogo kažnjeni svi koji se usude uslikati „organa reda“ u obavljanju zadataka. Drugim riječima, novinarima i fotografima će biti zabranjeno da se bave osnovama vlastitog poziva.

Druga dimenzija ove priče još je složenija. Naime, svi stručnjaci iz oblasti sigurnosti s kojima smo posljednjih dana razgovarali najavljeno formiranje rezervnog sastava entitetskog MUP-a smatraju iznimno opasnim potezom, a većina vjeruje da je namjena rezervnog sastava „da se popuni rov“.

Na tu priču došao je i odgovor SDA o tome da će „svako formiranje rezervnog sastava MUP-a RS izazvati “odlučan i konkretan odgovor u Federaciji BiH i njenim kantonima, u vidu uvođenja rezervnog sastava i opremanja policije u FBiH”, što su gotovo identične poruke koje smo slušali 1991. i 1992. godine, uoči početka kataklizme na ovim prostorima.

Upravo zbog ovoga mnogi su skloni vjerovanju da SDA i SNSD i lideri Bakir Izetbegović i Milorad Dodik imaju tajni dogovor o kontinuiranom održavanju nestabilnosti i osjećaju straha kod vlastitih naroda, kako im se stada ne bavila svojim sve lošijim životima za koje su upravo njih dvojica uveliko zaslužni.