RS: Svinjske iznutrice prodaju kao faširanu junetinu!?

Home

RS: Svinjske iznutrice prodaju kao faširanu junetinu!?


Potrošači širom RS ovih dana sve glasnije pričaju o onome u šta su sumnjali mnogi konzumenti mesnih prerađevina, a pogotovo Bošnjaci koji ne jedu svinjsko meso.

U javnost je, naime, procurila informacija da pojedine mesare u manjem entitetu prodaju samljevene svinjske glavuše, papke i uznutrice kao faširanu junetinu!?

Zahtjev potrošača

Oglasili su se i brojni veterinarski inspektori i predstavnici udruženja za zaštitu potrošača, koji tvrde da mnogi mesari u RS, umjesto domaćih prerađevina, građanima masovno podvaljuju nekvalitetno meso iz Južne Amerike.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, upozorava da su pojedini mesari otišli toliko daleko da mogu promijeniti sam izgled i boju mesa koristeći određene supstance.

- Potrošači se mogu donekle sami zaštititi na način da zahtijevaju da se meso melje pred njima, da ga prethodno vizuelno pregledaju i pomirišu – ističe Petrović.

Na pitanje kako se od zloupotreba mogu zaštititi muslimani koji ne jedu svinjetinu, Petrović kaže da je sve do dobrih ili loših namjera mesara.

- Ukoliko ovog mjeseca bude usvojen novi zakon, sve mesare morat će isticati deklaracije o vrsti, porijeklu i datumu sortiranja i proizvodnje mesa. Sada to rade uglavnom hipermarketi – naglašava Petrović.

Glavni tržišni inspektor Borka Surtov i glavni veterinarski inspektor RS Ljiljana Gojić potvrdile su i pisanim odgovorima “Avazu” da su prilikom kontrola ove godine uočene mnoge nepravilnosti, piše Dnevni avaz.

Mesna afera

Tržišna inspekcija RS je, naime, tokom 2011. izvršila kontrolu 133 mesare, a čak u 50 konstatirane su nepravilnost! Istovremeno, veterinarska inspekcija utvrdila je nepravilnosti u 11 od 76 kontroliranih mesara.

I ovi podaci zvaničnih institucija dovoljno govore za sebe, a ukoliko se pokažu istinitim informacije da mnoge mesare prodaju svinjske otpatke kao junetinu, sve bi moglo izrasti i u veliku aferu.

Potvrda sumnji

Mnoge nepravilnosti odnose se na obilježavanje sirovina i proizvoda, neposjedovanje sanitarne dokumentacije te način deklariranja robe, a što potvrđuje instinitost sumnji u prodaju sumnjivog mesa.

Muslimani diskriminirani

S aspekta prehrane, muslimani su diskriminirani širom RS jer, izuzimajući hipermarkete, rijetke su prodavnice u banjalučkoj regiji, ali i cijelom manjem entitetu u kojima mogu nabaviti meso koje nije svinjsko. Bošnjaci Čelinca, Kotor-Varoši, pa i banjalučkog prigradskog naselja Vrbanja, imaju velikih zamjerki na asortiman i samu mogućnost opskrbe kvalitetnim mesom koje nije svinjsko.

vijesti.ba/KIP.ba

Objavio: Sat, 10/12/2011 - 15:58

Facebook komentari

Back to top