Rušenje Donalda Trumpa i zvanično počelo, u neredima učestvovali vojnici i policajci

.
Demokrate u Predstavničkom domu su najavile da će ubrzati postupak opoziva. To u ovom slučaju znači podizanje optužnica protiv Trumpa u Kongresu, uključujući i za "podsticanje pobune", kako je istakla Nancy Pelosi

Demokrate u američkom Zastupničkom domu su formalno predstavili rezoluciju kojom traže opoziv (impeachment) odlazećeg predsjednika te zemlje Donalda Trumpa, zbog njegove uloge u prošlosedmičnom nasilju na Kapitolu u Vašingtonu.

U dokumentu se Trumpa optužuje za “poticanje na pobunu”, prenosi BBC.

Prije toga su republikanci blokirali, u ponedjeljak tokom sedmice Zastupničkog doma, rezoluciju kojom se potpredsjednik SAD Mike Pence poziva da se pozove na 25. ustavni amandman koji mu omogućava uklanjanje Trumpa iz Bijele kuće čime bi postao vršilac dužnosti predsjednika.

Sjednica je nakon toga prekinuta, a zastupnici će se sastati ponovo sutra radi glasanja o impičmentu.

Inače, predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi pojačala je pritisak na potpredsjednika SAD Mikea Pencea da ukloni sa funkcije predsjednika Traumpa zbog uloge u upadu nasilnih demonstranata u zgradu Kongresa. U protivnom navela je, glasaće za njegov opoziv.

Iako se čini da se Pence distancirao od predsjednika rekavši u nedjelju da je planirao da prisustvuje Bidenovoj inauguraciji, nije aktivirao 25. amandman.

Bijela kuća i čelnici republikanaca u Kongresu odbacili su i impeachment kao „politički motivisan“ potez koji bi „služio samo za produbljivanje podjela u zemlji“.

Prema istraživanju ABC i Ipsos, većina od 56 odsto građana smatra da Trampa treba ukloniti sa funkcije, dok je 43 procenta protiv.

“Djelovaćemo brzo, jer ovaj predsjednik predstavlja neposrednu pretnju i jednima i drugima”, navela je Pelosi u pismu kongresmenima od nedjelje.

“Iz dana u dan sve su užasniji napadi ovog predsjednika na našu demokratiju pa je stoga sve veća i potreba da se pod hitno nešto preduzme”, istakla je predsjedavajuća Predstavničkog doma.

Ona je u intervjuu CBS postavila pitanje “Šta ako Trump pomiluje teroriste koji su upali na Kapitol”?

Ako odbije, demokrate, koje imaju većinu u Predstavničkom domu, glasaće za Trumpov opoziv jer je pozvao pristalice da marširaju na Kapitol.

Demokrate i sve veći broj republikanaca optužuju republikanskog predsjednika za podsticanje nereda nakon skupa na kojem je ponovio neutemeljene navode o izbornoj prevari. Tom prilikom je poginulo pet osoba, uključujući policajca.

Zvaničnik Pentagona: Moguće terorističke prijetnje do inauguracije

Dodatni razlog za ovu inicijativu demokrata u Predstavničkog doma je informacija do koje je došao jedan od kongresmena Jason Crow od Ryana McCarthyja “da je (Ministarstvo odbrane) ima uvid u daljnje moguće prijetnje potencijalnih terorista uoči inauguracije, uključujući i na taj dan,” prenosi Guardian.

McCarthy je naveo da Pentagon “sarađuje sa lokalnim i saveznim organima za sprovođenje zakona na koordinaciji sigurnosnih priprema” za 20. januar.

Crow, bivši američki rendžer, “izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog izvještaja da su aktivni i rezervni pripadnici vojske bili umiješani u pobunu” i zatražio da “trupe raspoređene na inauguraciju … ne budu naklonjene domaćim teroristima”. U saopštenju se navodi da se McCarthy složio i rekao da je spreman da javno svjedoči narednih dana.

Suspendovan dio policajaca zbog učešća u neredima

Paralelno sa procesuiranjem izgrednika koji su upali na Kapitol, policijske uprave u državama Virdžinija i Vašington poslali su dio zaposlenih na administrativno odsustvo zbog navodnog prisustva pomenutim neredima dok su bili na slobodnom danu.

Vatrogasne službe na Floridi i u Njujorku takođe su saopštile da su neki od njihovih radnika možda bili prisutni kada je rulja provalila u Kapitol, navodi Reuters.

Republikanci odbili da opozovu Trumpa

Iako se čini da se Pence distancirao od predsjednika rekavši u nedelju da je planirao da prisustvuje inauguraciji novog predsjednika Joea Bidena, nije aktivirao 25. amandman.

Trump se nije oglašavao u javnosti otkako mu je u petak ukinut nalog na nekoliko društvenih medija – uključujući Twitter.

On je ranije izjavio da neće prisustvovati Bidenovoj inauguraciji.

U međuvremenu, drugi republikanski senator Pat Toomey iz Pensilvanije, rekao je da bi predsjednik trebalo da “podnese ostavku i ode što prije”, pridruživši se Lisi Murkovski sa Aljaske.

Demokrate u Predstavničkom domu su najavile da će ubrzati postupak opoziva. To u ovom slučaju znači podizanje optužnica protiv Trumpa u Kongresu, uključujući i za “podsticanje pobune”, kako je istakla Nancy Pelosi.

Ako bi se o tome glasalo ove sedmice, Trump bi postao jedini predsednik u istoriji SAD koji je dva puta opozivan.

Odluka o opozivu u Senatu nakon 100 dana Bidenove administracije?

Postupak bi se potom prebacio na suđenje Senatu, gdje je za uklanjanje predsjednika neophodno dvije trećine glasova. Ako bude osuđen, Senat bi takođe mogao da glasa da se Trumpu zabrani ponovni izbor na javnu funkciju, navodi BBC.

Međutim, zamjenik šefa poslaničke grupe demokrata u Predstavničkom domu James Clyburn, rekao je CNN-u da će stranka možda poslati odluku Senatu tek nakon prvih 100 dana Bidenove administracije.

“Dajmo izabranom predsjedniku Bidenu 100 dana koliko mu je potrebno da pokrene svoju agendu.”

To bi mu omogućilo da potvrdi svoj kabinet i pokrene ključne politike, uključujući borbu protiv korona virusa, što bi bilo na čekanju, ukoliko Senat odmah dobije odluku Predstavničkog doma o Trumpovom opozivu o kojoj treba da se izjasni.

Republikanski vrh: Politički motivisani opoziv

Nijedan republikanski senator nije rekao da će glasati da se Trump osudi zbog kršenje ustava i zakona.

Bijela kuća i čelnici republikanaca u Kongresu odbacili su impeachment kao „politički motivisan“ potez koji bi „služio samo za produbljivanje podjela u našoj velikoj zemlji“.

Biden je rekao da će o impeachmentu odlučivati Kongres, iako smatra da “predsjednik Trump već dugo nije bio sposoban da obavlja svoj posao”.

Prema istraživanju ABC i Ipsos objavljenom u nedjelju, većina od 56 odsto građana smatra da Trumpa treba ukloniti sa funkcije, dok je 43 procenta protiv.

Schvarzenegger uporedio nerede sa ‘Kristalnom noći’

U međuvremenu, Bijela kuća je saopštila da će Trump posjetiti u utorak u Teksasu deo graničnog zida sa Meksikom kako bi naglasio rad svoje administracije na tom projektu.

Američko udruženje profesionalnih golfera prekinulo je veze sa Trumpom, glasajući da sljedeće godine premjesti takmičenje (PGA Championship) sa njegovog terena u Nju Džersiju.

Bivši republikanski guverner Kalifornije Arnold Schvarzenegger označio je Trumpa kao “najgoreg predsjednika ikada”, uporedivši nasilje u srijedu sa nasiljem u “Kristalnoj noći” 1938. tokom koje je jevrejska imovina uništena u nacističkoj Njemačkoj.