fbpx Rusija ima plan za kraj rata u Siriji, a taj plan neodoljivo podsjeća na Bosnu i Hercegovinu

Rusija ima plan za kraj rata u Siriji, a taj plan neodoljivo podsjeća na Bosnu i Hercegovinu

Home

Rusija ima plan za kraj rata u Siriji, a taj plan neodoljivo podsjeća na Bosnu i Hercegovinu


Zvanična Moskva se zalaže za stvaranje sigurnih zona u Siriji, ali još nije jasno ko će kontrolisati poštovanje prekida vatre i na koji način će prekršioci dogovora biti kažnjavani. 

Sa jedne strane pobunjenici smatraju da će ih prekid vatre razjediniti, i usmjeriti njihove snage na borbu sa Islamskom državom, umjesto na rat protiv režima Bashara al Assada. Sa druge strane vladine snage, iako podržavaju mirovni proces, neće se tako lako odreći bilo kakve odluke koja bi mogla da smanji njihov uticaj, piše Newsweek. 

Sa druge strane Rusija, ako želi da prekine rat u Siriji, mora da riješi komlikovan problem, a to je kako da natjera svoje saveznike na kompromis a da istovremeno na vlasti zadrži Asada? Njegova smjena sada nije opcija, zato što bi pred izbore ruski birači to protumačili kao neuspjeh.

Ruski stručnjaci smatraju da bi najbolje rješenje ovog problema bio dogovor po modelu Dejtonskog sporazuma. Na taj način bilo bi moguće ujediniti sve sukobljene vojske na teritoriji Siriji, kao što je to već učinjeno sa zaraćenim stranama u Bosni i Hercegovini. Ovo bi se riješilo u nekoliko faza, gdje bi se prvo radilo na integraciji svih zaraćenih strana u jedinstvene oružane snage, a zatim bi se oformio vojni savjet koji bi bio na čelu čitave vojske. 
 
Ovaj savjet bi mogao da bude posrednik za pregovore između komandanata sada zaraćenih strana, a također bi bili i čuvari mirovnog sporazuma. Također jedan od ključnih problema bi bila bezbjednost, pošto bi ekstremističke snage sasvim sigurno željele da onemoguće ovaj dogovor. 

Još jedan problem su sirijski Kurdi koje podržava Amerika. Oni predstavljaju jaku opoziciju Asadu, zbog čega ih se Amerikanci neće lako odreći. Ali Rusija bi ipak mogla da pristane na to da Amerikanci u okviru dogovora kontrolišu jedan dio sirijske teritorije, zato što bi to pomoglo da se smanji uticaj Irana. 

Rusija mora da uloži sve svoje napore u pronalaženje kompromisa kojim bi se zaustavio rat u Siriji. Najveći problem je kako se bezbolno riješiti Bašara al Asada, za šta Kremlj još nema odgovor, a vjerovatno ni političku volju.  

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 06/06/2017 - 17:17

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top