Rusija: Izbori puni neregularnosti

Home

Rusija: Izbori puni neregularnosti


MOSKVA - Ruska Centralna izborna komisija dobila je do sada 68 žalbi na kršenje pravila na izborima za parlament, prenosi Beta. Opozicija tvrdi da ima mnogo više neregularnosti. Ruske opozicione partije koje učestvuju na današnjim izborima saopćile su da postoji mnogo više kršenja izbornih zakona.

Predstavnici Pravedne Rusije (PR) saopćili su da njihovim posmatračima ne dozvoljavaju da budu prisutni na biračkim mestima, dok je Liberalno demokratska partija saopćila da postoje gruba kršenja izbornih pravila u cijeloj zemlji. 

PR je, kao i Komunistička partija zabilježila "glasanje ringišpila", to jest kada grupe glašača kruže od jednog biračkog mjesta do drugog, i glasaju više puta. 

Na jednom od biračkih mjesta u Moskvi, novinari su danas zabiljležili ubacivanje glasačkih listića sa već označenim glasom za Jedinstvenu Rusiju, prenosi Gazeta.ru. 

Novinarka tog internet portala navela je da ju je dva dana do izbora telefonom pozvao čovjek koji je obavijestio da će na jednom biračkom mjestu falsifikovati glasačke listiće. 

Novinarka je, zajedno sa još dvojicom kolega iz drugih redakcija, i još 40 nepoznatih ljudi, pozvana na "instruktažu", gdje im je svima dato po sedam pakovanja sa po deset glasačkih listića, gdje je već bilo obilježeno glasanje za Jedinstvenu Rusiju, navodi Gazeta.ru. 

"Još su nam dali tuđe ođavne listiće, pomoću kojih se može glasati na drugom biračkom mestu, a ne gde ste upisani, i kartu za tramvaj. Trebalo je pokazivati ličnu kartu sa kartom za tramvaj, ali samo predsedniku komisije", navela je novinarka. 

Po njenim riječima, tada su dobijali glasačke listiće, u njih ubacivali još desetak, i ubacivali u biračku kutiju. Trebalo je proći sedam biračkih mjesta, navodi novinarka Gazete. 

Prema njenim rečima, novinari su saopćili predsjedniku komisije šta se događa, ali ih je ona nazvala "provokatorima", i optužila da su sami sve organizovali. 

Novinari, su, međutim imali audio snimak svih razgovora, pozvana je policija, koja je zadržala sve učesnike pokušaja falsifikovanja, prenosi Gazeta. 

Izbori u Rusiji su počeli juče u 21h po srednjeevropskom vremenu u istočnim djelovima zemlje. 

Predsjednik Medvedev i premijer Putin su svoju građansku dužnost obavili ranije danas. Izbore prate razne neregularnosti, a jutros su hakeri napali više sajtova nezavisnih medija, što je, po ocijeni mnogih, povezano sa njihovim izveštavanjem o kršenju izbornih pravila.

(Vijesti.ba)

Objavio: Pon, 05/12/2011 - 00:32

Facebook komentari

Back to top