Rusija napala položaje Islamske države u Siriji krstarećim projektilima

Home

Rusija napala položaje Islamske države u Siriji krstarećim projektilima


Ruski strateški bombarderi u srijedu su ispalili napredne krstareće projektile na mete Islamske države u Siriji s daljine od 1.000 kilometara, u iskazivanju sile u kome su uništena tri skladišta s municijom i komandni položaj.

Moskva je izvela napad samo dva dana prije nego što bi ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Donald Trump trebali imati prvi susret licem u lice na samitu G20 u Hamburgu i nakon što je Kremlj saopćio da će oni raspravljati da li su spremni da udruže snage protiv Islamske države u Siriji.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je napad izveden iz strateških bombardera Tupoljev-95MS koji su uzletili iz baze s ruskog tla i napunjeni su gorivom na velikoj visini prije nego što su napali mete na granici između pokrajina Hama i Homs.

- Napadi su izvedeni korištenjem projektila visoke preciznosti Kh-101 s udaljenosti od oko hiljadu kilometara - navodi ministrarstvo u saopćenju.

Takvi projektili u stanju su da pogode mete s udaljenosti do 4.500 kilometara i mogu nositi nuklearne bojeve glave, dodaje ministarstvo. Tupoljev-95MS može nositi osam takvih projektila istovremeno.

Ministarstvo nije saopćilo koliko je aviona učestvovalo u napadu, ali je navelo da su strateški bombarederi bili u pratnji borbenih aviona Suhoj -30SM iz ruske zrakoplovne baze u sirijskoj pokrajini Latakija.

Svi bombarderi sigurno u se vratili u matičnu bazu u Rusiji, saopćilo je ministarstvo, prenosi Reuters.

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 05/07/2017 - 19:44

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top