Rusija: Nestao nam je vojni avion iznad Sirije

U isto vrijeme kad su izraelske i francuske snage izvodile zračne napade na ciljeve u toj bliskoistočnoj državi

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je kako je ruski vojni zavion sa 14 članova posade nestao s radara iznad Sirije u isto vrijeme kad su izraelske i francuske snage izvodile zračne napade na ciljeve u toj bliskoistočnoj državi.

Američki dužnosnik u Vašingtonu rekao je kako vjeruje da je avion Il-20 nenamjerno oborila protuzračna artiljerija kojom upravlja sirijska vlada, saveznik Moskve.

U vrijeme nestanka letjelice je sirijski grad Latakia, koji se nalazi u blizini ruske zračne baze u koju se avion vraćao, bio pod napadom "neprijateljskih raketa", pa je odgovoreno protuzračnom artiljerijom, prenose sirijski državni mediji.

 

Rusko ministarstvo kaže kako se Il-20 vraćao u rusku bazu Hmejmim u Siriji u provinciji Latakia kad je oko 23 sata po lokalnom vremenu nestao s radara.

Avion se tada nalazio iznad Sredozemnog mora, oko 35 kilometara od sirijske obale, stoji u saopćenju ruskog ministarstva, a prenosi ruska državna novinska agencija TASS.

- Trag aviona II-20 na kontroli leta nestao je tokom napada četiri izraelska aviona F-16 na sirijska postrojenja u provinciji Latakiji - saopćeno je.

Sudbina 14 članova posade je nepoznata, a iz baze Hmejmim je krenula operacija spašavanja.