Rusija potpisala ugovor s Turskom o snabdijevnju projektilima S-400

Home

Rusija potpisala ugovor s Turskom o snabdijevnju projektilima S-400


Ugovor o snabdijevanju Turske proturaketnim sistemima S-400 je potpisan ali još nije stupio na snagu, saopćio je ruski gigant namjenske industrije Rosoboronexport.

– Ugovor je potpisan ali još nije stupio na snagu. Detalji su još u razradi, preostala su brojna tehnička pitanja – izjavio je generalni direktor Rosoboronexporta Aleksej Mihejev novinarima u utorak.

Rusija i Turska raspravljaju o ugovoru od novembra prošle godine, dok su vodeći zvaničnici obje zemlje potvrdili da je ugovor “dogovoren” i da je stigao do “završne odlučujuće tačke”.

Ruski sistem S-400 u stanju je da obori avion i s udaljenosti do 400 kilometara i balistički projektil s udaljenosti 60 kilometara.

Istovremeno može napasti 36 meta i može koristiti višestruke tipove raketa za razne mete. Ruska vojska već je uvela u svoje redove baterije sofisticiranih S-400 sistema, tvrde vojni zvaničioci.

U junu je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da je Moskva spremna da snabdije Ankaru sistemima S-400.

– Raspravljali smo o mogućnosti prodaje S-400 (Turskoj). Spremni smo za to. Spremni smo da isporučimo te najnovije i najefikasnije sisteme. Predsjedenik Erdogan i vojske naših zemalja upoznate su s tim – izjavio je tada Putin, prenosi Russia Today.

 

(Izvor: Fena)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 22/08/2017 - 17:27

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top