Rusija pozvala SAD da prestanu ometati borbu protiv "Islamske države"

Home

Rusija pozvala SAD da prestanu ometati borbu protiv "Islamske države"


Ministarstvo odbrane Rusije pozvalo je koaliciju predvođenu vojskom SAD da ne ometa akcije snaga sirijske Vlade u borbi protiv terorizma, izjavio je portparol Ministarstva Igor Konašenkov.

On je rekao da, što je bliži kraj "Islamske države" u Siriji, to se jasnije vidi ko se, zapravo, bori protiv terorizma, a ko glumi takvu borbu u posljednje tri godine.

"Ukoliko koalicija ne želi da se bori protiv terorizma u Siriji, treba da se skloni s puta onima koji to kontinuirano i efikasno rade", izjavio je Konašenko.

Konašenko je rekao da su, prema izvještajima sirijskih komandanata, najozbiljniji kontranapadi i bombardovanje snaga sirijske Vlade izvršeno sa sjevera, gdje su smještene snage sirijske opozicije i američke specijalne jedinice. 

CNN je izvijestio da ove snage "pružaju medicinsku pomoć militantima, umjesto da učestvuju u operaciji oslobađanja sirijskog grada Rake", prenio je TASS.

"U posljednja 24 časa, snage sirijske Vlade su, uz podršku ruskog vojnog vazduhoplovstva, prešle Eufrat i nastavile da osvajaju teritoriju istočno od Deir ez Zora i oslobodile područje od više od 60 kilometara kvadratnih na lijevoj obali Eufrata, uprkos snažnom otporu militanata 'Islamske države'", zaključio je Konašenko. 

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 19/09/2017 - 18:07

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top